Igazán látványos az idén a tiszavirágzás Szegednél

Belföld, 2021.06.24

Két napja virágzik a Tisza Szegednél, ám még nem maradt le semmiről az, akinek eddig nem volt ideje kilátogatni a folyó partjára. Valószínűleg még néhány napig láthatjuk a kérészek násztáncát majd pusztulását.

Tiszavirág
Általában egy időintervallumon belül történik meg a virágzás, de az idei hűvösebb tavasz miatt ez június elejéről, a hónap végére kitolódott. A szakértők szerint még sok dolog befolyásolja ezen kívül is a rajzás megindulását, és természetesen azt is, hogy meddig láthatók a kérészek a víz felett. Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának titkára azt mondja, hogy a folyó vizének tisztaságát jelzi, hogy idén bőséges a rajzás, és időben akár 2-3 napra is kitolódik ez a különleges természeti jelenség.

Az viszont az idén is beigazolódott, hogy általában északról délre terjed a tiszavirágzás, vagyis nem meglepő, hogy idén először a Tisza-tónál lehettek tanúi a szerencsések a tiszavirágzásnak. A környezetvédők, biológusok, ornitológusok és persze az amatőr természetrajongók mindig nagyon várják a szárnyas rovarok megjelenését, mert ez egy rövid rajzás, de annál intenzívebb. A természet ugyanis rövid, ám annál kellemesebb élettel áldotta meg a kérészeket. Kikelnek, táncolnak, szerelmeskednek, majd egy-két napon belül vége mindennek. A parton állva végig tud az ember követni egy teljes életet, az elejétől a végéig.

Mindenkinek más feladatot ad ez a gyorsan lejátszódó természeti jelenség. A természetfotósoknak egyszerre kell megörökíteniük a rajzás tömegességét, ugyanakkor az egyedeket is lencsevégre kapni meglehetősen nagy távolságról. A madarászok azt figyeli, milyen madárfajokat vonz a „terített asztal” a Tiszához. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt hatalmas mennyiségű fehérjéhez jutnak a szárnyasok. A folyók élőlényeit vizsgáló biológusok számára pedig jó visszajelzés arra nézve, hogy milyen állapotban van a víz, illetve a folyómeder. A sok kérész mindenesetre biztató jel, mert azt jelzi, hogy a víz minősége megfelelő a Tisza medrében.
(Webrádió)

Címkék

Tiszavirág Kérész

Galériánk

Tiszavirág Tiszavirág
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!