Illegális bevándorlás - Az önálló határőrség visszaállítását javasolja a Jobbik

Belföld, 2023.10.03

Az önálló határőrség visszaállítását javasolja a Jobbik-Konzervatívok az illegális migráció megállítása és a magyar határok biztonságának szavatolása érdekében - jelentette ki az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezetője kedden a röszkei közúti határátkelőhelynél tartott sajtótájékoztatón.

Tranzit - Rétvári Bence és Lukács László György pódiumbeszélgetése Lukács László azt mondta, a magyar határ védelme mindennél előrébb való kérdés: olyan önálló szervezetre van szükség, amely professzionálisan tudja a magyar határt őrizni és megállítani azt a migrációt, amely 2014, 2015 óta nyomást helyez a határokra.

A politikus szerint a kérdés megoldását a kormány folyamatosan elodázza, hol rendőröket, hol katonákat, határvadászokat irányít a határra, hogy a kerítésen túl élőerővel biztosítsa a határőrizetet. Az utóbbi időben az is felmerült, hogy a polgárőröket is bevonják a határ védelmébe. Hozzátette: ezek a lépések azonban érdemben nem tudták megállítani a magyar határra érkező migrációt.

Ezeknél sokkal hatékonyabb megoldásra - az önálló határőrség visszaállítására - van szükség annak az erőszakos, eszkalálódó folyamatnak a megállítására, amely az elmúlt időszakban tapasztalható - hangsúlyozta a frakcióvezető.



Sas Zoltán a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke úgy fogalmazott, felháborító és elfogadhatatlan, hogy a szervezett bűnözéshez száz szállal kötődő embercsempészek folyamatosan támadják a magyar rendőröket. Hozzátette: "a szomorú helyzet az, hogy a rendőröknek kúszniuk, mászniuk kell a földön, hogy saját testi épségüket meg tudják védeni".

Az önálló határőrség bevezetéséig sürgős intézkedésekre, így a létszámhelyzet megoldására van szükség: európai béreket kell adni a rendőröknek. Csökkenteni kell az embercsempészek számát, úgy hogy az elfogott és a bíróság által elítélt bűnözőket nem szabad kiengedni a börtönökből - hangsúlyozta.

A politikus szerint a megfelelő felszerelés és képzés biztosítása mellett megkerülhetetlen a jogi helyzet tisztázása is. Ha egy rendőrt az ország bármely pontján támadás ér, a szükségesség és arányosság elvét betartva kényszerítő intézkedéseket alkalmazhat. De ha a kerítés túlsó oldaláról támadás ér egy rendőrt, jelenleg semmit nem tud tenni annak elhárítása érdekében - mondta Sas Zoltán.

Fotó: Illusztráció
(MTI)

Címkék

Jobbik-Konzervatívok Lukács László Határőrség
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!