Illegális bevándorlás - Bakondi György: helyes döntés volt a szigorú határőrizet elrendelése nyolc évvel ezelőtt

Belföld, 2023.09.16

Az elmúlt nyolc esztendő eseményei bebizonyították, hogy helyes döntés volt elrendelni a szigorú határőrizetet déli határon, mert anélkül milliók jutottak volna Nyugat Európába Magyarországon keresztül - hangoztatta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában szombaton.

Bakondi Györgyöt annak apropóján kérdezték a műsorban, hogy nyolc évvel ezelőtt ezen a napon támadták meg a migránsok a röszkei határátkelőhelyet.

A műsorban elhangzott: miután Magyarország 2015. szeptember 15-én lezárta a határait, migránsok jól megszervezett támadást intéztek a magyar határ ellen Röszkénél, amelynek során csak hosszú órák után sikerült megfékezni a tömeget, és ami alatt húsz rendőr is megsérült.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felidézte: a magyar kormány bő nyolc évvel ezelőtt az emberek megkérdezését követően döntött úgy, hogy - műszaki és jogi határzárral, megfelelő rendőri, katonai erő bevetésével - megállítja a migránsok százezreinek átáramlását a déli határvidéken.

"A rendkívül bátor, (...) egyedülálló döntésről" az elmúlt nyolc évben bebizonyosodott, hogy helyes volt, mert e nélkül "milliók jutottak volna át rajtunk keresztül Nyugat-Európába", e nélkül a magyar emberek biztonsága és szuverenitása nem lett volna garantálható - hívta fel a figyelmet.

Bakondi György megjegyezte: bár Magyarország a kormány által finanszírozott intézkedéseivel, erőforrásaival folyamatosan védi az egész Európai Uniót, a közösség politikai támadásokat indít és bírálatokat fogalmaz meg ahelyett, hogy segítené a védekezést.

Szerinte az EU migrációs politikája azon az ideológiai megfontoláson alapszik, amely szerint minél több embert akarnak beengedni, amely szerint "az a jó, hogyha a nemzetállamok szuverenitását, védekezési képességét föllazítják, ha színessé válik a társadalom és ha a beérkezettek közegészségügyi, társadalmi, ideológiai és politikai értelemben egyaránt instabilitást okoznak".

Bakondi György rámutatott: a migránsok nem tudják igazolni személyazonosságukat, nem tudni honnan jönnek, mi elől menekülnek.

Közölte: nem tudták ezt nyolc éve sem, ezért az akkor a röszkei határon példásan fellépő, arányos mértékben felvonuló rendőri erők intézkedése jogszerű volt, s elindította azt a folyamatot, amelynek köszönhetően ma is képes Magyarország "garantálni a magyar emberek biztonságát, a magyar gazdaság stabilitását, és az itt élők jövőjét is".

Bakondi György beszámolt róla: az elmúlt időszakban magasabbra emelték és duplájára növelték a déli határzár hosszúságát, a határőrök korszerű eszközöket kaptak, ezzel még komolyabb védelemben részesül az ország és az Európai Unió, mint amilyenben a röszkei ostrom alatt rászesült.

A szakember megjegyezte: korábban is voltak határzárak - így Bulgáriában, Spanyolországban, Görögországban - továbbá a szigorú magyar fellépést azóta több ország is követte, így még több helyen épültek hasonló határzárak, hamarosan pedig a tengeri útvonal kapcsán jelentős mértékben érintett Olaszország hajt végre a migrációt megfékezni képes változtatásokat.

A legújabb veszélyként a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Szaharától délre fekvő Száhel-övezetből milliók indulhatnak el a közeljövőben Európa felé, ezért a magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az újabb jelenségeket.

Bakondi György sajnálattal közölte, hogy mindezekkel együtt összeurópai szinten nem lát komoly elmozdulást: "migrációs paktum készül az Európai Unióban, (...) továbbra is a kvóták szerinti elosztásról és a gyűjtőtáborokról van szó", de úgy vélte, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy "ennek az elfogadását késleltesse vagy akadályozza" - fogalmazott.

A Ma estében elhangzott az is, hogy nyolc év után is a déli határnál még mindig folyamatosak a drámai pillanatok, hiszen virágzik az ember és a fegyvercsempészet és felfegyverkezett migránsok gyakorolnak nyomást Szabadkára és környékére.

Közölték: a térségben a lakott területek közelében lövöldöznek a bevándorlók, akik felosztották egymás között a területet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akár terroristák is lehetnek a határt százfős csoportokban is támadó migránsok között és összesen háromezren is lehetnek a táborokban a határ túloldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!