Illegális bevándorlás - Kontrát: nagy a nyomás a határokon

Belföld, 2020.01.13

Az év első két hete sok munkát adott a határokat védő rendőröknek és katonáknak, nagy a nyomás a határokon - jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kontrát Károly hozzátette: tavaly összesen több mint 17 200 migráns Magyarországra jutását akadályozták meg. Idén, az év első 12 napjában 1630 migráns próbálkozott eredménytelenül bejutni az ország területére.

Elmondta: a Frontex - az EU határőrizeti szerve - az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben megduplázódott a balkáni útvonalon tartózkodó migránsok száma. Jelenleg több mint 100 ezer migráns halad a balkáni útvonalon, egyre többen közelednek a magyar határhoz. A migránsok gyakran nagy csoportokban érkeznek, s különböző módokon próbálnak bejutni Magyarország területére: gyalog, vonaton, taxival, vízen, alagúton - sorolta Kontrát Károly.

Közben több szakértő arra is figyelmeztet, hogy a migránsokkal terroristák is érkezhetnek Európába; ennek veszélye jelenleg is fennáll - közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta: látható módon a migráció továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb problémája lesz. Kontrát Károly megjegyezte, hogy a "bevándorláspárti erők nyomásgyakorlása" napjainkban is érzékelhető.

Azt mondta: a magyar kormány az uniós szintű tanácskozásokon azt képviseli, hogy az Európai Unió külső határait meg kell erősíteni. Emellett kitartanak amellett, hogy semmilyen brüsszeli előterjesztést nem támogatnak, ami a migránsok kötelező elosztására, betelepítésére kötelezni a tagállamokat - jelentette ki az államtitkár.

Kontrát Károly szólt arról is, hogy a magyar kormány döntött a határvédelem megerősítéséről. Kérdésre válaszolva azt mondta, a határt védő szervezetek minden lehetséges veszélyre felkészültek. Minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságban legyen az ország, a magyar emberek - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!