Illegális bevándorlás - Migrációkutató: a női egyenjogúság korlátozása elfogadhatatlan Európában

Belföld, 2019.02.07

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint a női egyenjogúság és önrendelkezés korlátozása elfogadhatatlan Európa országaiban.

Az intézet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott elemzésében azt írta, a befogadó társadalmak erkölcsi normái szerint a vallási, társadalmi, jogi különbségekből fakadóan egyes közel-keleti és észak-afrikai közösségek súlyosan korlátozzák a nők jogait. A hagyományokat követő muszlimok mindennapi életében felfedezhető a többnejűség, a gyermekházasság, a nők viselkedési normáinak meghatározása, valamint becsületgyilkosságokra is volt példa nyugat-európai országokban - emelték ki.

A muszlim társadalomban elfogadott a többnejűség és a kiskorú leánygyermekek családfői döntésen alapuló férjhez adása. A nyugati jogrend szerint mindkettő tiltott: előbbi a nők egyenjogúságát, utóbbi a fiatalkorú gyermekek jogait sérti - hívta fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet.

Hangsúlyozták, hogy a muszlim férfiak hitetlen nők kárára elkövetett erőszakos cselekedetei a vallásuk alapján nem minősülnek bűncselekménynek, ráadásul a nők iránti tisztelet hiánya olyan esetekben is problémát okoz, amikor a migránsoknak hivatalban lévő vagy rendfenntartó állást betöltő nőkkel kellene érintkezniük.

Habár a nők viselkedési normáinak a szabadsága a legfelvilágosultabb muszlim családokban sem éri el a nyugati világban természetesnek számító szintet, nem várható el a muszlim világ több mint ezeréves hagyományainak megváltoztatása - közölték. Az elemzés szerint a nyugati civilizációnak az itt élők körében mégis kötelessége biztosítania a nők egyenjogúságát, és el kell érnie a nyugati normák egységes, mindenkire érvényes bevezetését és gyakorlati alkalmazását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!