TV műsor

Illegális bevándorlás - Szakértő: a 2016-ös EU-török paktum politikai megállapodás volt

Belföld, 2020.03.07

Az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött migrációs paktum nem nemzetközi szerződés, hanem politikai megállapodás volt - hangsúlyozta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett, Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek.

A szakértő elmondta, a megállapodás Törökországnak kedvez; nem kell felmondania, egyszerűen nem teljesíti, s így sem lesznek jogi következményei. Tehát a szerződés betartását bíróság előtt nem lehet kikényszeríteni, hiszen jogi értelemben csak egy nyilatkozatról van szó.

Kifejtette, nem hiszi, hogy az új megállapodásban szerepelnének jogi garanciák, hiszen a török elnöknek megfelel a politikai dokumentum. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Törökország uniós csatlakozása lekerül a napirendről, mert ez jelenleg nem áll érdekében.

Kitért arra is, a török-görög szembenállás nem új, de az mégis a NATO válságát mutatja, hogy a két állam határőrei egymást lövik könnygázzal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!