Illegális bevándorlás - Szlovén belügyminiszter: stabil a helyzet a migráció sújtotta területeken

Belföld, 2024.04.08

A migráció sújtotta szlovéniai területeken stabil a helyzet - jelentette ki Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter, miután Senad Jusic országos rendőrfőkapitánnyal közösen hétfőn a Novo Mestó-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső, horvát határi menti területen tájékozódott a biztonsági és migrációs helyzetről.

Poklukar a sajtónak nyilatkozva elmondta: a biztonsági helyzet kielégítő a térségben, de mivel a területre nagy migrációs nyomás nehezedik, megegyezés született arról, hogy szükség esetén növelik az ott szolgálatot teljesítő rendőrök számát.

A Novo Mestó-i rendőrkapitányság képviselői tájékoztatták a minisztert a határt illegálisan, de szervezetten átlépő migránsok számának növekedéséről, megjegyezve, hogy az embercsempészek egy része kiszámíthatatlanabbá és agresszívabbá vált.

Poklukar és Jusic találkozott Ivan Molannal, Brezice város polgármesterével, majd ellátogattak az Obrezje-Bregana határátkelőhelyre, ahol a tervek szerint a kormány regisztrációs és menekültügyi központ létrehozását tervezi.

Molan jelezte: az önkormányzatnak nincs ellenvetése az Obrezjébe tervezett regisztrációs központ ellen, de nem ért egyet azzal, hogy mellette menekültügyi központ is épüljön.

"Ez utóbbi lényegesen nagyobb biztonsági kockázatot jelentene az állampolgárok számára, miután súlyosabbá vált az embercsempészet, ami sokkal nagyobb terhet ró a rendőrségre" - mutatott rá a polgármester, és felszólította Ljubljanát, hogy vonja vissza a menekültügyi központ létesítésének tervét.

Poklukar megismételte a kormány álláspontját, miszerint a központot átgondoltan alakítják ki, és csak ideiglenes megoldásról van szó, arra az esetre, ha a meglévő kapacitások nem lesznek elegendőek.

Úgy vélte: a menekültügyi központ ügyében kompromisszumot lehet kötni a helyiekkel, bár az álláspontok a mostani találkozón sem közeledtek.

Poklukart és Jusicot Obrezjében több feldühödött lakos várta transzparensekkel, és közölték a miniszterrel: nem fogják megengedni, hogy menekültügyi központ jöjjön létre a településen, és ha az állam akar egyet, akkor azt máshol építse meg.

A szlovén kormány még januárban döntött arról, hogy a megnövekedett migrációs nyomás miatt Horvátországgal közös határán, az Obrezje-Bregana határátkelőhely közelében regisztrációs központot létesít, hogy tehermentesítse a helyi rendőrkapitányságokat az adminisztrációs feladatok alól. Februárban pedig arról fogadott el határozatot, hogy az említett regisztrációs központ közelében, valamint a mintegy 130 kilométerrel északabbra fekvő Sredisce ob Dravi városban is menekültközpontot létesít legfeljebb három év időtartamra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!