Ismét lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programba

Belföld, 2023.10.04

Ismét lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programba - közölte a Klebelsberg Központ szerdán az MTI-vel. Az ösztöndíj mértéke 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forint félévenként, az összeg elbírálása a tanulmányi eredménytől, a választott szaktól és a majdani munkavégzés helyszínétől függ.

A Klebelsberg Központ hangsúlyozta, hogy a pedagógus hallgatóknak szóló program a jelentős összegű anyagi támogatáson túl képzettségnek megfelelő állást is biztosít az ösztöndíjas fiatalok számára a diploma megszerzése után.

A programban az egységes, osztatlan tanárképzésen, illetve gyógypedagógia vagy tanító alapképzési szakon tanulmányokat folytatók vehetnek részt - közölték, felidézve, hogy a 2022/23-as tanévben 471 hallgató pályázott sikerrel. Közülük 179-en gyógypedagógia szakon tanulnak, 156-an osztatlan tanárképzésben vesznek részt, a tanítói alapképzésből pedig 136 hallgató jelentkezett - jegyezték meg.

A Klebelsberg Központ felhívta a figyelmet arra, hogy az idén tovább bővült az elhelyezkedésre lehetőséget nyújtó köznevelési intézmények köre. Már nem csak a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány (úgynevezett modellváltó egyetemek) által fenntartott felsőoktatási intézményi fenntartású, vagy egyházi, egyházi felsőoktatási intézményi fenntartású köznevelési intézményben, hanem állami felsőoktatási intézmény által fenntartott, illetve 100 százalékban állami tulajdonban lévő köznevelési intézményben is elhelyezkedhet az ösztöndíjas - ismertették.

"A pedagógusi munkavégzés időtartama kötött, legalább addig tart, ameddig a hallgató a tanulmányok során az ösztöndíjat kapta" - olvasható a közleményben, amelyben kitértek arra is, hogy a végzett hallgató önállóan is kereshet munkahelyet, indokolt esetben (például gyermekvállalás vagy doktori tanulmányok miatt) pedig szüneteltetheti is a munkába állását.

A központ felidézte, hogy az ösztöndíjprogram a 2013/2014-es tanévben indult el, azóta 5150 ösztöndíjas tanulmányait támogatta, akik csaknem 8 milliárd forint összegű ösztöndíjban részesültek. 2018 szeptembere óta 1348 pedagógus végzettséget és szakképzettséget szerzett ösztöndíjas kezdte meg a pályáját a programnak köszönhetően - tették hozzá.

Jelezték: új pályázatokat 2023. október 27-ig lehet benyújtani elektronikus formában az ösztöndíj Kréta felületén, továbbá postai úton és ügyfélkapun keresztül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!