Ismét megcsodálhatjuk Szeged szívében a virágzó liliomfát

Belföld, 2021.03.05

Szeged főterén az 1930-as évek óta látható a rózsás liliomfa (Magnolia liliflora), amely minden tavasszal a városháza elé vonzza a helyieket és a turistákat.

Magnólia Az idén sajnos kevés a turista a járvány miatt, de az első virágokat így is sokan megcsodálták.

Már szirmaikat bontogatják a magnóliák a szegedi Széchenyi téren, a tavasz hírnökei idén is reagáltak a jó időre. Így már valóban maga mögött hagyta a téli hangulatot a város egyik legszebb tere, és új szelfipontot is biztosít az arra járóknak. Ezek a fák a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartoznak, amely egyike a legősibb kétszikű zárvatermő családoknak, neve Pierre Magnol (1638-1715), francia botanikus emlékét őrzi. A ma élő Magnolia nemzetséghez tartozó fajok és azok fajtái Észak-Amerikából, illetve Kelet-Ázsiából származnak. Az ázsiai és amerikai csoport tulajdonságaiban jelentősen eltér egymástól.

Az Észak-Amerikában honos fajokra erőteljes növekedés, nagy termet, és a tavirózsákra emlékeztető virág jellemző. Ezek a fák a lombozat kifejlődése után hozzák virágaikat. Leveleik akár 20-30 centiméteresek is lehetnek. A mi klímákon fagyérzékenységük és páraigényük miatt nem érzik jól magukat.

A Kelet-Ázsiából származó fajok gyengébb növekedésűek, viszont a fagyzugos területektől eltekintve, jól áttelelnek. Általában nagyobb cserje vagy kisebb fa méretűek, és jellemző rájuk a széles, terebélyes forma. A nemzetség ezen képviselői hazánkban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. Általában lombfakadás előtt hozzák nagy, színes virágaikat. Kertészeti változatai is elterjedtek, a Szeged főterén látható rózsás liliomfa is ezek közé tartozik.

Fotó: Iványi Aurél
(Webrádió)

Címkék

Magnólia Szeged

Galériánk

Magnólia Magnólia
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!