Ismét megrendezik a Vántus István kortárszenei napokat Szegeden

Belföld, 2023.11.15

Hétfőtől kortárs magyar zeneszerzők műveit, köztük számos ősbemutatót hallhat a közönség a Vántus István kortárszenei napok koncertjein Szegeden - közölte Újváriné Illés Mária, a Vántus-társaság titkára szerdán a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón.

Idén - az 1971-ben Vántus István által alapított A Mai Magyar Zene Hete rendezvénnyel együtt számítva - a kortárszenei hangversenysorozat 52. évfolyama várja az érdeklődőket. Az egész város zenei életét megmozgató rendezvényen 130 fellépő nyolcvan zeneszerző műveit játssza, köztük négy ősbemutatót és két olyan átdolgozást, amely ebben a formában még nem hangzott el. A műsoron három Vántus István-mű is szerepel, köztük a feleségének írt Inventio poetica című kórusdarab, Balassi Bálint versének megzenésítése az Argenteus hangműhely előadásában.

A Vántus-napok hagyományaihoz híven a programban a főként szegedi zenekarok és ismert szólisták koncertjei mellett fontos szerep jut a művészetpedagógiának és bemutatkozási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Szokás szerint különböző életkorú muzsikusnövendékek koncerteznek: fellépnek szegedi és mórahalmi alapfokú művészeti iskolák és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a szegedi egyetem hallgatói is.

Hétfőn este tartják a rendezvénysorozat nyitókoncertjét, amelyen hét mai magyar komponista művei csendülnek föl. Másnap kamaraestet, szerdán pedig kamara- és kórushangversenyt rendeznek. Csütörtökön pedig a záróhangverseny várja a koncertlátogatókat, ekkor Pál Tamás dirigálja a Szegedi Szimfonikus Zenekart, amely ősbemutatóként Nógrádi Péter és Tóth Péter, valamint Csemiczky Miklós és Dobszay-Meskó Ilona szerzeményeit adja elő.

A Zeneszerző és közönsége program vendége idén Horváth Márton Levente komponista, orgonaművész lesz, akivel pályájáról és műveiről Hollós Máté, a Vántus-társaság elnöke beszélget majd a Somogyi-könyvtárban. A koncertekhez zenetörténeti előadások is kapcsolódnak, Klebniczki György zeneszerző pedig mesterkurzust tart elsősorban zenepedagógusok számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!