ITM: kardiológiai területen az első százban van a Semmelweis Egyetem

Belföld, 2021.02.17

Jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem a "US News Best Global Universities" 2021-es világrangsorában. A legjobb helyezést idén is a "Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" szakterületi rangsorban érte, amelyen - tavalyhoz képest huszonöt helyet előrelépve - már a világ 87. legjobb felsőoktatási intézményének számít - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

A Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem című közlemény szerint a világrangsor 80 ország mintegy 1500 intézményének teljesítményét méri össze, nagyrészt objektíven mérhető mutatók alapján. A Semmelweis Egyetem nyolc szakterületi listán szerepel, a 87. és a 345. hely között. A kardiológiai területen leginkább az idézettség és a nemzetközi együttműködések húzzák fel az intézmény teljesítményét - írták.

A gazdaság-újraindítási akciótervben a magyar egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint újabb lendületet ad az élmezőnyhöz felzárkózáshoz - tették hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert idézve közölték: a magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, egyre versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan nő. A kormány azon dolgozik, hogy az évtized végére több hazai egyetem is állandó helyet vívjon ki magának Európa és a világ legjobbjai között - hangsúlyozta a miniszter.

Kitértek arra is, hogy az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbetegek szakellátásának negyedéért is felelnek, és jelentős bázisai a nemzetközi szinten kiemelkedő magyar szakirányú kutatásnak.

A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A "történelmi léptékű fejlesztési programnak köszönhetően" világszínvonalú képzések egyre bővülő választéka válik elérhetővé a magyar fiataloknak Magyarországon is - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!