Itt a tavasz: Már bontogatja szirmait a magnólia Szegeden

Belföld, 2024.02.26

Megérkezett a tavasz, amelynek talán egyik legbiztosabb jele, hogy virágba borulnak a Széchenyi téren található liliomfák Szegeden.

Magnólia Szeged
A tavasz hírnökei ugyan még nem virágoznak, de már bontogatják szirmaikat a szegedi városháza előtt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magnólia fák virágzása ezreket vonz, hiszen gyönyörűek a lilás színben pompázó szirmai. A magnóliák virágzása sokakat megihlet, hiszen a lakosság és turisták mellett kedvenc helyszíne a párokat fotózó hivatásos fotográfusoknak is.  

A szegedi magnóliák története ugyanakkor elég kalandos, az szinte biztos, hogy nem lennének Szegeden, ha nincs Kállay Albert főispán, aki bolondja volt a virágoknak és virágos bokroknak, különös tekintettel a magnóliára. A belügyminisztériumi tanácsnok liliomfái eredetileg a szegedi városháza előtt álltak, de a vizes medence miatt áttelepítették őket, azonban mint utóbb kiderült kissé megsínylették a mozgatást. A Délmagyarország írt arról, hogy a szegedi főkertész még 1934-ben ültetett két magnóliacsemetét a Széchenyi térre, az önkormányzati hivatal és a városháza elé, ezek azok a fák, amelyekben most is gyönyörködhetünk.  

A szegedi magnóliák március közepén mutatják meg teljes pompájukban magukat, de az enyhe tél és a korai tavasz miatt az sem elképzelhetetlen, hogy másodvirágzásba kezdenek, amelyre a múltban már volt példa.  

Portálunk információja szerint a héten melegedés várható, a nappali maximum hőmérséklet akár 20 Celsius fokot is elérheti, így minden adott ahhoz, hogy virágba boruljanak a fák. 
(Webrádió)

Címkék

Magnólia Liliomfa Szeged Virágzás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!