Javaslatcsomagot állított össze öt egészségipari szakmai szervezet az ellátórendszer erősítéséért

Belföld, 2020.10.16

Közös javaslatcsomagot állított össze az egészségipari szektor öt meghatározó szakmai szervezete Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek az egészségügyi ellátórendszer megerősítéséért, a magyar orvostechnikai ipar megvédéséért és versenyképességének javításáért.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az öt aláíró szervezet - az ETOSZ, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter és az Orvostechnikai Szövetség - szerint értékalapú egészségügyre van szükség, vagyis a kórházi közbeszerzésekben a legalacsonyabb ár helyett a diagnosztikai-terápiás hatékonyságnak kell a döntő szempontnak lennie.

Mielőbb rendezni kell a beszállítók által, a kórházaknak már hónapokkal korábban teljesített szállítások ellenértékét, és felül kell vizsgálni a betegek otthonukban használható gyógyászati segédeszközök több mint egy évtizede változatlan hatósági árait. Az egészségügyi és egészségipar modernizációjáért fel kell gyorsítani az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazását, és ösztönözni kell azok megismerését, a kormány egészségipari stratégiájával összhangban pedig az állami egészségügyi adatvagyon kutatás-fejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezetet kell kialakítani - javasolták.

A szektor emellett testre szabott képzési és támogatási programok, valamint külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormánytól, mert a döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira.

Az öt szervezet egy szakmai konzultációs fórum létrehozását is kezdeményezte a kormány és az iparág közös ügyeinek megvitatására - tették hozzá.

A közlemény szerint az ország működésének megőrzéséhez és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezéshez kiemelten fontos a kormányzati, szakmai és piaci szereplők összefogása, ezért az orvostechnikai szektor kész együttműködni a kormánnyal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!