Jelentősen nőttek a 2022-es kézilabda-EB költségei

Belföld, 2021.02.10

Az eredetileg tervezett 10-15 milliárd forintnál jóval nagyobb összeget költ a kormány a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hazai létesítményeire. Ez Szeged esetében is jelentős költségnövekedést jelent.

Pick Aréna Az Európa-bajnokság 2022. január 13-án kezdődik, a magyarországi meccseknek több város ad otthont, a döntőt pedig a 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik meg január 30-án. Ennek építési költségei nőttek meg a leglátványosabban, hiszen a gigantikus építmény ára nettó 78,8 milliárd forint. Az Átlátszó oknyomozó hírportál számításai szerint három év alatt közel tízszeresére nőttek az építkezések költségei, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak. A napi.hu beszámolója szerint A tatabányai sportcsarnok tervezésére és építésére kiírt tendert a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Fejér-B. Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nyerte, együtt az Építő-és épületkarbantartó Zrt. -vel, nettó 18 milliárd 557 millió forinttal. Szegeden szintén javában épül új csarnok. a Pick Aréna alapozási munkálatai a Felső-Tisza-parton tavaly ősszel fejeződtek be, azóta már a lelátókat építi a kivitelező West Hungária Bau Kft. a napokban átadott Tiszavirág Sportuszoda tőszomszédságában. A kézilabdacsarnok 8300 férőhellyel épül meg a Felső-Tisza-parton, a volt SZEOL focipálya helyén. A beruházás nettó összege 27,4 milliárd forint.  

A sportesemény negyedik magyarországi helyszíne a debreceni Főnix Csarnok lesz, melyet az EB előtt felújítanak. Az Átlátszó számításai szerint eddig nettó 131 milliárd forintjába került a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság az adófizetőknek.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!