Jobbik: antidemokratikus tendenciák veszélyeztetik az akadémiai, egyetemi szabadságot

Belföld, 2020.11.24

Antidemokratikus tendenciák veszélyeztetik az akadémiai szabadságot és az egyetemi autonómiát Európa több államában - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, az Országgyűlés Jobbik által delegált alelnöke.

Az Európa Tanács legfőbb döntéshozó szerve által a múlt héten e tárgyban elfogadott jelentés szerzőjeként az akadémiai szabadságot és az egyetemi autonómiát a legfontosabb európai és konzervatív értékek közé sorolta.

Kiemelte: a tudósok helyzete a társadalom tükre, ennek a képnek a megmutatása a jelentés célja, nem egyes államok megbélyegzése.

Brenner Koloman sajnálatának adott hangot amiatt, hogy az akadémiai szabadságot és az egyetemi autonómiát mérő rangsorokban rendre rosszul szereplő Azerbajdzsán, Orosz- és Törökország mellett Magyarországot is negatív példaként kellett említenie jelentésében.

Egész Európában jellemző negatív trendként említette a rendszer tisztán neoliberális, gazdasági alapú átalakítását, majd kifogásolta a hazai akadémiai kutatóintézetek leválasztását, valamint az egyetemek átszervezésének magyarországi rendszerét is.

Nem az alapítványi formával van baj, hanem azzal, hogy a kuratóriumok magukhoz vonzottak minden olyan döntést, amit egy demokráciában az egyetemi polgárok választotta szenátus hoz meg - közölte.

Problémának nevezve, hogy ezekben a kuratóriumokban sok kormányközeli személy jelenik meg, akik végig viszik a kabinet "tudomány- és értelmiségellenes politikáját".

Jelezte: általános, nem pedig országspecfikus javaslatokat tett a dokumentumban. Ezek között említett egy egységes monitoring- és szankciórendszer kialakítását az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia hatékony védelme érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!