TV műsor

Jobbik: diktátumok helyett egyeztetett modernizáció kell az oktatásban

Belföld, 2020.01.13

A Jobbik jól megtervezett, átfogó, a pedagógusokkal, a szülőkkel és a diákokkal egyeztetett modernizációt sürget az oktatásban, a párt országgyűlési képviselői szerint azonban ehelyett csak ötletelések és diktátumok valósulnak meg.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján tudás- és értelmiségellenesnek nevezte a Fideszt, és bírálta a nemzeti alaptanterv körül kialakult "káoszt".

Kifogásolta, hogy az alaptanterv tervezete csupán a műveltségi területeket strukturálja át és nem csökkenti eléggé az óraszámokat, eközben a képviselő a tanárok és a diákok túlterheltségét nevezte az egyik legsúlyosabb problémának. Sérelmezte azt is, hogy az új tantervet a tanárok diktátumszerűen kapják meg, azt szakmailag nem vitatják meg velük.

Ander Balázs, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos alelnöke azt mondta: a fideszes oktatáspolitika csupán olyan területen teljesített kiemelkedően, amelyek a társadalom szempontjából károsak. Ezek közé sorolta a tanítás tekintélyének rombolását vagy a szelekciót, vagyis, hogy az elit iskoláinak építését támogatja az állam.

Szólt a pedagógusok megalázásáról, a többi között arról, hogy a kormányzat másfél hónapja nem ad választ a petíciójukra. Szerinte "rövid pórázon tartják a tanárokat", amikor internetes aktivitásuk miatt vonják őket felelősségre, a pedagógushiányt pedig szerinte túlmunkával fedi el a Fidesz. A gyermekeket kísérleti nyulaknak tekintik - folytatta -, a szakképzést például lassan egy évtizede reformálják.

Magára hagyták a pedagógusokat az iskolai erőszak tekintetében is - tette hozzá -, és "cselédbéren" tartják a tanárokat - sérelmezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!