Jobbik-elnök: tiltakozzon a kormány az ország szuverenitását és méltóságát sértő orosz lépések ellen

Belföld, 2023.03.24

Tiltakozzon a magyar diplomácia a Magyarország szuverenitását és méltóságát sértő orosz lépések ellen - sürgette pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, a párt európai parlamenti képviselője.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője A politikus arról beszélt: két hónappal az ukrajnai háború megindítása előtt Oroszország megállapodástervezetet juttatott el az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, ezekben biztonsági garanciákat követelt, "Kelet-Közép-Európa NATO-csatlakozását megkérdőjelezve". Hozzátette, Oroszország ezzel "hazánk szuverenitását is durván megsérti", hiszen alapvetően kiüresítené azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket a NATO-tagság jelent számunkra.

Szerinte a tavaly februárban indított háború azt is megmutatja, hogy "Oroszországnak nemcsak Ukrajna van az útjában", hanem az egykor szövetségi rendszerébe tartozó, ma EU- és NATO-tag államok sora is.

Önmagában az a tény, hogy egy nagyhatalom, Oroszország titokban az Amerikai Egyesült Államokkal egyezkedik Magyarország biztonságáról, igencsak rossz történelmi időket idéz: ilyen utoljára Jaltában történt, ahol a nagyhatalmak felosztották egymás között a világot - fogalmazott a politikus.

Megemlítette: az, hogy Moszkva a saját érdekszférájának tekinti a volt szovjet tagállamok mellett az egykori szocialista országokat, köztük Magyarországot is, "nem más, mint a Brezsnyev-doktrína újraélesztése".

Gyöngyösi Márton nagyon furcsának nevezte és kifogásolta, hogy a nemzeti szuverenitás védelmét zászlajára tűző, arra hivatkozva "mindennemű csip-csup ügyekben" nagyköveteket a minisztériumba rendelő magyar diplomácia mindeddig nem reagált a 2021 végi dokumentumokra.

(MTI)

Címkék

Gyöngyösi Márton Jobbik-Konzervatívok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!