Jobbik: megszorítások helyett adjanak támogatást a katásoknak!

Belföld, 2022.07.22

Megszorítások helyett adjon támogatást a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó vállalkozásoknak a kormány - sürgette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

A politikus azt kérte, hogy állítsák helyre a kata korábbi szabályait, egyedül a megemelt értékhatárt hagyva hatályban a múlt héten elfogadott módosítások közül, valamint nyissák meg a hazai mikro-, kis- és középvállalatok előtt is a jelenleg a multinacionális cégeknek nyújtott támogatásokat.

Azzal érvelt: a katás vállalkozások tavaly körülbelül ugyanennyi pénzt fizettek be a magyar költségvetésbe, mint amennyivel az az óriáscégeket támogatta, holott az utóbbiak "elképesztően magas profitra tesznek szert" Magyarországon.

Z. Kárpát Dániel azt hangsúlyozta: a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások adják a munkahelyek kétharmadát, eközben a kormányzat jellemzően a multikat támogatja; szerinte ehelyett arra volna szükség, hogy a kisebb hazai vállalkozások előtt is nyissák meg ezeket a forrásokat, lehetővé téve, hogy ebből az évi 2-300 milliárd forintból ezek a cégek is hajthassanak végre fejlesztéseket, teremthessenek vagy tarthassanak meg munkahelyeket. Nem kell elüldözni a multikat, de a közteherviselésük felé kell elmozdulni, mind az adózásuk tekintetében, mind pedig a támogatási rendszert illetően - fogalmazott, felvetve, hogy az egymást követő Orbán-kormányok a 2010 előtti kabineteknél is jobban dotálják a multinacionális vállalatok magyarországi jelenlétét.

(MTI)

Címkék

Z. Kárpát Dániel Jobbik
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!