Időjárás
meteoblue
TV műsor

Jobbik: Szijjártó valljon színt, hogy milyen érdekek szerint szeretné alakítani az ország külpolitikáját?

Belföld, 2022.01.13

Szijjártó Péter valljon színt, hogy Oroszország érdekei szerint szeretné-e alakítani Magyarország külpolitikáját, vagy az európai civilizáció részeként, az EU és a NATO tagjaként képzeli el az országot - szólította fel a külgazdasági és külügyminisztert a Jobbik.

A párt EP-képviselője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tavaly december 15-én Oroszország két olyan dokumentumot küldött a NATO-nak és az Egyesült Államoknak, amelyekben Európát különböző érdekszférákra osztja fel. Oroszország a volt szocialista tagköztársaságokat, illetve a volt szocialista országokat, így Közép-Kelet-Európát is nyíltan az orosz érdekszférába sorolja - emlékeztetett Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy körülbelül ezzel egyidőben Szijjártó Péter Moszkvában járt, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől átvette a Barátságért kitüntetést. Az EP-képviselő szavai szerint ezt a kitüntetést azoknak adják, akik elősegítik az "orosz-magyar kapcsolatokat, nyilvánvalóan orosz szempontból".

A kampányidőszak közepén, februárban várhatóan Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök - hívta fel a figyelmet Gyöngyösi Márton. Ez több, mint egy szimbolikus gesztus, "úgy tűnik, hogy Oroszország irányába akarja Magyarországot kivezetni az Európai Unióból és a nyugati szövetségekből Orbán Viktor" - fogalmazott.

A politikus sajtótájékoztatója végén az ellenzéki pártok nevében ígéretet tett arra, hogy Magyarországot megtartják a nyugati szövetségi rendszeren belül, az EU és a NATO tagjaként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!