Jogászgyűlés - Bánáti: az ügyvédi társadalom "jól érzi magát" a magyar és az európai térben egyaránt

Belföld, 2021.09.23

A magyar ügyvédek a jelenlegi magyar és európai térben általában "jól érzik" magukat és bíznak a jövőben - mondta a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a 15. Magyar Jogászgyűlésen csütörtökön Balatonfüreden.

Bánáti János a Magyar Jogász Egylet rendezvényén az ügyvédi hivatásról szóló előadásában kiindulási pontnak nevezte az ügyvédekre vonatkozó törvény 1991-es módosítását, amikor a mintegy 1600 jogtanácsost a csaknem 1200 tagú ügyvédi kamarába integrálták. Úgy fogalmazott: az 1991-es változás keretei stabilak, lehet rájuk építeni, és jól szolgálták az ügyvédi hivatás, az igazságszolgáltatás, illetve az állam és az állampolgárok érdekeit.

Azt mondta: az ügyvédek "hídszerepet" töltenek be a magán- és a közszféra között, a strasbourgi bíróság szerint is központi szerepet játszanak az igazságszolgáltatásban az egyének és a hatóságok közötti közvetítőkként. Tevékenységük nélkülözhetetlen a jogállamban, hiszen ők biztosítják a jogérvényesítés és a bírósághoz fordulás hatékonyságát - emelte ki.

Bánáti János előadásában beszélt az ügyvédi kamara függetlenségéről, a koronavírus-járvány időszakában egyre gyakoribbá váló home office munkavégzésről, valamint a távmeghallgatások gyakorlatáról is.

Megjegyezte: a következő nagy változást az ingatlannyilvántartás és a cégeljárás digitalizációja jelenti, melyben az ügyvéd felhatalmazást kap arra, hogy átvezetheti az ingatlannyilvántartásban a változásokat. Ezt a kamara elnöke a kormányzat ügyvédi hivatásrend iránti bizalmaként értékelte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!