Jónak lenni jó! - Idén egy autóbuszt és mozdonymodellt ajánlott fel a MÁV-Volán-csoport

Belföld, 2023.12.13

A Volánbusz az Ikarus 200-as sorozatának egyik közkedvelt példányát, a MÁV pedig a Gyermekvasút fennállásának 75. évfordulójára felmatricázott villanymozdony modelljét, valamint egy gyermekvasúti élményutazást ajánlott fel a Duna Médiaszolgáltató által meghirdetett Jónak lenni jó! adománygyűjtő jótékonysági akcióhoz.

A MÁV Zrt. szerdán MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Volánbusz egy, a személyszállítási közszolgáltatásból nemrég kivont autóbuszt ajánl fel licitre, a MÁV pedig a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút fennállásának 75. évfordulójára felmatricázott mozdony részletpontos modelljét bocsátja eladásra a közmédia tematikus műsorán keresztül.

A tájékoztató szerint a felajánlott autóbuszra vasárnap, a közmédia egész napos műsorfolyamának ideje alatt lehet licitálni, a modell és a Gyermekvasút szalonkocsis élményutazása pedig már megvásárolható a Jónak lenni jó! honlapján.

A felajánlott tárgyak eladásából befolyó pénzt a MÁV-Volán-csoport a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára ajánlja fel - emelik ki a közleményben.

A Volánbusz által licitre felajánlott autóbusz egy 1999-ben forgalomba helyezett, Ikarus 263 típusú jármű. Életkora miatt a társaság kivonta a közszolgáltatásból. A jármű az egykori Szabolcs Volán kötelékében teljesített szolgálatot és egyike a magyar autóbuszgyártás ikonikus Ikarus 200-as sorozatának, így a gyűjtők körében jelentős érdeklődésre tarthat számot. A típusból jelenleg már csak kilenc darab van a Volánbusz aktív állományában, így igazi ritkaságnak számít az utakon. Az autóbusz színezése az egykori megyei autóbusz-társaság arculatát tükrözi.

A 263-as a Volánbusz városi és elővárosi közlekedésre tervezett szóló típusa. Az 1988 és 2001 között gyártott típusból nemcsak a hazai piacra értékesítettek: összesen több mint 1250 példányt vásárolt az egykori Kelet-Németország és a Szovjetunió is.

A modell megbízhatóságát és tartósságát igazolja, hogy a jótékonysági célra felajánlott példány forgalomba helyezése óta több mint 1,4 millió kilométert futott, 10350 köbcentiméteres, 211 lóerős motorja pedig ma is működőképes - olvasható a közleményben.

Az autóbusz kikiáltási ára 700 ezer forint.

A közleményben felidézik, hogy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, az egykori Úttörővasúton 1948. július 31-én indult meg a vonatforgalom az első 3 kilométeres szakaszon. Erre az alkalomra készült el a MÁV-START matricás mozdonya: a 470 002 pályaszámú Taurus villanymozdony.

A jármű alapszínét a remotorizált Mk45-ös dízelmozdonyra jellemző piros-kék-fehér színegyüttes adja, az oldalán lévő nagy fotókon pedig archív és jelenkori hangulatképek adják vissza a kisvasúti utazás és a gyermekvasúti szolgálat élményét - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írták, a MÁV jótékony célra felajánlott jubileumi mozdony pontos mintájára készült 1:87 méretarányú modelljének fix ára 250 ezer forint.

A felajánlás része továbbá egy szalonkocsis élményutazás a Gyermekvasúton. A kocsi 25 fős utasterében a székek és az asztalok kívánság szerint átrendezhetők, fedélzetén csaknem 3 órás, kisvasúti utazással egybekötött program tervezhető.

A cégcsoport eddig három alkalommal, mintegy 23 millió forint értékű pénz- és üzemanyagkártya-adományozással támogatta a közmédia jótékonysági műsora által felkarolt civil szervezeteket - összegeznek a közleményben.

A Jónak lenni jó! keretében a Semmelweis Egyetem Alapítvány tevékenységét segíteni lehet a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent. Emellett idén is lehet ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia december 17-i egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!