Június végéig lehet szavazni a főváros részvételi költségvetéséből finanszírozható ötletekre

Belföld, 2021.05.17

Június végéig lehet szavazni, hogy mely ötletek valósuljanak meg a főváros egymilliárd forintos részvételi költségvetéséből, a résztvevők 53 - körülbelül 3 milliárd forint értékű - fejlesztési projekt közül választhatnak.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Le Marietta, a "Nyitott Budapest" társadalmi együttműködési osztály vezetője egy hétfői háttérbeszélgetésen számolt be a részletekről.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett, a főváros a 2020-as költségvetésben egymilliárd forint különített el, és ez olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására ad lehetőséget, amelyet a budapestiek jelölnek ki.

A részvételi költségvetést három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érintenek. Ebben a csoportban két projektet lehet kiválasztani, és ezekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el. A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöld projektek kerülnek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el.

Kerpel-Fronius Gábor közölte: a civilekből álló részvételi költségvetés tanácsa kiválasztotta azokat az ötleteket, amelyekre szavazni lehet.

A voksolásra június 30-ig van lehetőség az otlet.budapest.hu oldalon. Minden szavazó mindhárom előbb említett kategóriában adhat le egy-egy szavazatot. Személyesen szavazni június elsejétől lehet majd a Városháza parkban egy, délutánonként felállított pultnál - mondta el.

Kerpel-Fronius Gábor emlékeztetett, az ötletgazdák nem nyernek pénzt, hanem a kiválasztott projekteket finanszírozzák a részvételi költségvetésből. Minimum 12 projekt nyer majd - közölte.

Le Marietta elmondta, 687 ötlet érkezett a részvételi költségvetéshez, ezek a becslések szerint mintegy 9 milliárd forint értékű fejlesztést képviseltek. Ebből 53 került fel a "szavazólapra".

Sok ötletet azért kellett elutasítani, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek sem, továbbá sok ötletet hasonló témára vagy helyszínre adtak be, így ezeket összevonták - közölte.

A legtöbb ötlet (282) a zöld Budapest kategóriába érkezett, ezt követték az egész fővárost érintő ötletek (261), de voltak a szociális ötletek (144) is.

A szavazók által kiválasztott projektek némelyikének a megvalósítása még a nyáron megkezdődhet.

Le Marietta elmondta, sok ötlet érkezett közvécék, közösségi kertek létesítésére, valamint zöldterületek kialakítására, de lehet szavazni közlekedéssel, sporttal és lakhatással összefüggő projektekre is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!