Karácsony: a főváros még nem méltó arra, hogy átadja a Budapestért díjat a Levegő Munkacsoportnak

Belföld, 2020.11.25

Lukács András és az általa alapított és vezetett Levegő Munkacsoport Budapest, sőt az ország "zöld lelkiismerete", a Budapestért díj visszautasításának üzenete pedig világos: a fővárosi önkormányzat még nem méltó arra, hogy átadja - írta a főpolgármester szerdán a közösségi oldalán.

A Levegő Munkacsoport előzőleg tudatta: nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért a civil szervezet úgy határozott, nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által a számára - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - megítélt Budapestért díjat.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán erre úgy reagált: "Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hogy hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire. Hogy a valós problémákkal szálljon harcba és ne kreáljon nem létezőket."

"Ezért nem szereti a civil szférát a kormány és ugyanezért építünk a munkájukra, halljuk meg a véleményüket, ha kritikus is, mi szabadságszerető, haladó politikusok" - fűzte hozzá a politikus.

Hangsúlyozta, hogy a díj elutasítása "nem sértés, hanem figyelmeztetés", és ő érti az üzenetet. "Hosszú út áll még előttünk, de elindultunk és nem fordulunk vissza" - jegyezte meg.

A klímaválság és a világjárvány világosan megmutatja, hogy egyetlen út vezet a fenntartható jövő felé, és ez az út zöld - írta Karácsony Gergely. Kifejtette: ezért növelik a zöldfelületek arányát, védik meg és ültetnek új fákat, cserélik a beteg fákat egészségesre, csillapítják a belső kerületek forgalmát, korszerűsítik a közösségi közlekedést, teremtenek lehetőséget a gyalogos és kerékpáros közlekedésnek, és ezért vizsgálják meg minden egyes döntésük esetén annak klímahatásait.

A Levegő Munkacsoport javaslatai és együttműködése fontos segítség a fővárosi önkormányzat munkájában - jelezte a főpolgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!