Karácsony: a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás egy városban a közterület

Belföld, 2022.05.12

Egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület - mondta a főpolgármester csütörtökön Budapesten.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója Karácsony Gergely a Kis Távolságok Városa Alapítvány által kezdeményezett Új körút projekt nyitóeseményén azt mondta: Budapesten társadalmi párbeszéd kezd kialakulni arról, "miként is kell a saját városunkra ránézni, mire valók a közterületeink".

Hozzátette: egy városban a legnagyobb érték és legszűkebb erőforrás a közterület, amelyet - mint hangsúlyozta - "meg kell védenünk a különböző magánérdekektől", és értelmes társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy a közterület mire való.

A főpolgármester fontosnak nevezte, hogy "az élet teljességét meg lehessen élni egy városban is". Ezen az úton nagyon sok nyugat-európai város is elindult - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Az alapítvány MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a VI., VII. és VIII. kerületben, a Kiskörút és a Nagykörút közötti területen "olyan egybefüggő városi tér létrehozása kezdődik el, ahol jó sétálni, vásárolni, közösségi tevékenységet és szomszédsági programokat szervezni: egy emberközpontú körút létrehozása indul el".

Ennek részleteiről Lajos Béla, az alapítvány kurátora az eseményen kifejtette: barcelonai mintára az érintett kerületek Nagy- és Kiskörút közötti részén úgynevezett szuperblokkokat szeretnének kialakítani, és e területeken a kerékpáros és gyalogosközlekedés lenne "otthon", nem az autósok.

Lajos Béla felvetette továbbá egy "új körút" kialakításának ötletét a Nagy- és a Kiskörút, az Andrássy út és az Üllői út között a Székely Mihály, a Kazinczy és a Szentkirályi utca vonalán.

A kurátor a közelmúltban megalakult alapítványról többek között elmondta, hogy partnereket keresnek a fenntartható közlekedés és a gyalogosbarát lehetőségek bővítéséhez, a kerékpáros fejlesztések támogatásához, az autóforgalom csillapítására vonatkozó projektek kidolgozásához és ahhoz, hogy közterületeket közösségi célokra adjanak át. Együttműködőket keresnek továbbá az épített örökség megvédéséhez, a zöld, fenntartható város koncepciójának, köztisztasági projekteknek a megvalósításához, a zöldfelületek növeléséhez és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!