Karácsony Gergely: a főváros és Újbuda ismét megtámadja a déli körvasút környezetvédelmi engedélyét

Belföld, 2024.04.11

A fővárosi önkormányzat és Újbuda önkormányzata a helyi civil szervezetekkel együttműködve ismét megtámadja a déli körvasút beruházásának környezetvédelmi engedélyét - közölte a főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón, miután kihelyezett kabinetülést tartottak a XI. kerületben.

Karácsony Gergely kiemelte: a fővárosi és a XI. kerületi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a beruházás a lehető legkisebb mértékben nehezítse meg az ott élő emberek életét.

Támogatásáról biztosította a Hamzsabégi úton érintett lakóközösségeket, és azt mondta, ha a károk peresítése elindul, akkor mind a kerületi, mind pedig a fővárosi önkormányzat részt fog venni abban, és jogi segítséget is nyújt a lakóknak.

Hozzátette, ki fognak állni a kormány által a beruházás ellentételezéseként ígért zöldmezős beruházásokért, fásítási programért, játszótér- és parképítésért.

Véleménye szerint a déli körvasúttal a kormány fő célja nem az emberek közlekedésének javítása, a beruházás tulajdonképpen a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséről és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálásáról szól.

Az itt élő emberek érdekeit felülírják a gazdasági érdekek, nem számít a helyi közösségek szava, mindez azt mutatja, hogy "Magyarország nem jogállam" - jelentette ki a főpolgármester.

Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat ugyan elvi hozzájárulást adott a beruházáshoz, a megfogalmazott javaslataikat "válaszra sem méltatták".

Karácsony Gergely bírálta a kormányt, hogy az nem kezdte meg a budai fonódó villamoshálózat bővítését, miközben arra megvannak a tervek és rendelkezésre állnak a források is.

Kitért arra is, hogy a XI. kerületi képviselő-testületben az LMP képviselője volt az egyik legaktívabb ellenzője a beruházásnak. Most pedig éppen ez a párt indítja főpolgármester-jelöltnek azt, aki "védőszentje a korrupt és jogsértő beruházásnak" - tette hozzá.

László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Újbuda polgármestere azt mondta, hogy a Hamzsabégi úti beruházás maradandó természetkárosítást okozott, és zavarja az ott élők pihenését, miután a szolnoki kormányhivatal engedélyezte az éjszakai munkavégzést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!