Karácsony Gergely: a kormány jövő évi költségvetési terve fokozná Budapest "kivéreztetését"

Belföld, 2023.06.01

A kormány jövő évi költségvetési terve fokozná Budapest "kivéreztetését" - írta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében, amelyben úgy fogalmazott: "ez már vérontás".

"Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város. El akarnak venni az életünkből közel három hónapot. Ha hagyjuk. De nem fogjuk hagyni, mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is" - olvasható a főpolgármester posztjában.

Karácsony Gergely azt írta, a kormány 2024-ben is elő akarja állítani azt a tarthatatlan, igazságtalan és törvénytelen helyzetet, hogy Budapest támogatja a kormányt, és nem fordítva.

Idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis, ha az inflációt is beleszámítjuk, még csökken is a támogatás. Ehhez képest idén 58 milliárd forint szolidaritásinak "hazudott adót, vagyis sarcot" von el a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni - fejtette ki a főpolgármester kiemelve: a kormány tizenötszörösére emelné a Budapestet sújtó "sarcot".

Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia - írta.

Karácsony Gergely szerint a költségvetés tervezete "leleplezi azt a hazugságot" is, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből a kisebb településeket támogatják - ez lenne a szolidaritási adó célja -, hiszen hiába vesznek el többet például Budapesttől, "a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások" soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén.

Kevesebb jut környezetvédelemre, kevesebb jut a szociális intézményeknek és a vasútnak is. Ez tehát nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes költségvetés is - írta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-párti kiállás lehet a válasz, erről szól az első Budapesti Lakógyűlés.

"Szükség van a budapestiek kiállására, de ebben a helyzetben szükség van rendkívüli lépésekre is: bíróság elé citáljuk a kormányt. Nemcsak azt bizonyítjuk be, hogy a Budapest-ellenes politika országrontó politika, hanem azt is, hogy a városunk kivéreztetése törvénytelen" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!