Karácsony Gergely: Budapest ne legyen a kínai méreglerakatok helyszíne!

Belföld, 2023.06.27

Nem kell Budapestnek az, hogy a kínai méreglerakatok helyszíne legyen - hangoztatta a főpolgármester kedden rendkívüli online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója Karácsony Gergely közölte: kedd reggel sajtóhírekből arról értesültek, hogy "a magyar kormány és kínai partnereik az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok legfontosabb bázisát Budapestre szeretnék telepíteni".

Innen kívánják ellátni nemcsak a Magyarországot, hanem egész Európát "áthálózó" kínai akkumulátorgyárakat "olyan veszélyes anyagokkal, amelyek egy katasztrófahelyzet esetén nagyon súlyos kockázatot jelenthetnek a helyben lakók számára" - fűzte hozzá.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "ez teljes mértékben ellentétes azokkal a tervekkel, amelyeket mi szeretnénk Budapesten megvalósítani, és (...) amit a budapesti polgárok és a soroksáriak szeretnének".



Szavai szerint az ügyről semmilyen tájékoztatást nem kaptak a kormánytól, azonban "pontosan tudják", hogy "amikor valami nagy disznóság készül, azt titokban szokták csinálni". A főpolgármester megalapozottaknak minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint "a kormány ezt az üzletet szeptemberben nyélbe akarja ütni".

Egyúttal kiemelte, főpolgármesterként mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ez a terv ne valósulhasson meg. Karácsony Gergely közlése szerint a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén napirendre kívánja vetetni azt a napirendi pontot, amely "az összes létező jogi eszközt megragadja annak érdekében, hogy megállítsuk ezt az eszelős tervet". Utalt arra, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése már most is megkeseríti a soroksáriak életét".

A főpolgármester szerint a beruházást egy jelenleg még beépítetlen területen akarják megvalósítani. Az érintett - jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló - területtel a fővárosi önkormányzat már korábban is szerette volna bővíteni a várost körülvevő véderdőt - magyarázta, jelezve: "itt az ideje, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot".

Karácsony Gergely megjegyezte: szerdán világos értékválasztás elé állítják a közgyűlés tagjait, hogy véderdőt akarnak-e, vagy veszélyes vegyszerek raktározására alkalmas területet. Jelezte: minden képviselő szavazatára számít szerdán, továbbá bízik benne, hogy az ügyben Soroksár önkormányzata - pártállástól függetlenül - a főváros partnere lesz, hiszen elsősorban soroksári emberek "életét, egészségét kockáztathatják" ezek a tervek.
(MTI)

Címkék

Karácsony Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!