Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetésű kerületek is várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek

Belföld, 2021.05.31

Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki vezetésű kerületek polgármesterei még mindig várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzésiadó-bevételek miatt - írták közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben a polgármesterek.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója Úgy fogalmaztak: "az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását".

Azt írták: a kormány ígérete szerint május 31. volt a határideje annak, hogy megtudják, jár-e kompenzáció Budapestnek az iparűzési adó kiesett bevételei miatt. A határidő hétfőn lejár, és továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett.

Kiemelték: "december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros". A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták, "a városlakókat viszont megsarcolták" tették hozzá.

Azt írták: a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. "A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019 októberében ellenzéki polgármestert választottak" - emelték ki.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város. "Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne" - közölték.

"Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megőrizzük a közszolgáltatásokat és működésben tartsuk a várost" - hangsúlyozták az ellenzéki vezetők.
(MTI)

Címkék

Karácsony Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!