Karácsony Gergely: intenzív és konstruktív együttműködés volt a főváros és a XIX. kerület között

Belföld, 2024.04.04

Nagyon intenzív és konstruktív együttműködés volt a főváros és a XIX. kerület között az elmúlt időszakban - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A XIX. kerületben tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely a kerületi járóbeteg-ellátás megvédését jelölte meg az egyik legfontosabb ügynek. Közlése szerint azok a közszolgáltatások, amelyek átkerültek az önkormányzatoktól az államhoz, "sokkal rosszabbul működnek".

Az államosítás egyfelől centralizációt, rosszabb döntéseket, másfelől forráskivonást is jelent - tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt mondta: összeségében az önkormányzatoktól az államhoz átkerült közszolgáltatásokra ma kevesebb pénzt költenek, mint korábban.

Szólt arról is: bár a kormány az "asztalfiókba" tette azt a tervet, hogy a kerületek által működtetett járóbeteg-ellátó intézményeket állami fenntartásba vegye, de "nem lehetünk elég nyugodtak". Ugyanis - tette hozzá - attól tart, hogy az önkormányzati választások után ez a kérdés újra előkerül.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a második budapesti lakógyűlésen éppen ezért a Rákosrendezőre tervezett "gigaberuházás" mellett kikérik a budapestiek véleményét arról: maradjon-e a járóbeteg-ellátás továbbra is a kerületeknél vagy pedig az iskolák és kórházak után ezek is az államhoz kerüljenek.

A főváros álláspontja teljesen egyértelmű és világos, hiszen "az elmúlt években nagyon sokat küzdöttünk a kerületekkel közösen, hogy javítsuk a járóbeteg-ellátás színvonalát" - hangsúlyozta a főpolgármester, emlékeztetve arra is, hogy a kormánnyal kötött megállapodás révén 23 milliárd forintot tudtak felújításokra a kerületek rendelkezésére bocsátani állami forrásból.

Megemlítette, hogy Kispesten is nagyon fontos fejlesztések valósultak meg, mint például az egynapos sebészet.

Karácsony Gergely kijelentette: a kerületeknél sokkal jobb helyen vannak ezek az intézmények, mint ha az államra bíznák őket. Ezért az önkormányzati választásnak is nagyon fontos tétje, hogy az egészségügy legjobban működő szeletét, a járóbeteg-ellátást továbbra is az önkormányzatokra bízzák.

Gajda Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) kerületi polgármester arról beszélt, Kispesten a már említett egészségügyi fejlesztés elindítása volt a legeredményesebb projekt, amelyet az Egészséges Budapest programban sikerült megvalósítani. A kispesti egészségügyi intézetben kialakított egynapos sebészet több mint egymilliárd forintos fejlesztés volt - közölte.

Az egészségügyi fejlesztés részeként valósult meg a gyermekintézmény kialakítása, átépítése, a diagnosztikai központ megvalósítása, valamint számos műszer beszerzése is - emelte ki a XIX. kerületi polgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!