Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert képmása fogja díszíteni Szeged legmagasabb lakóházát

Belföld, 2023.10.12

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy szeretné kifejezni háláját Szeged két kiemelkedő Nobel-díjas tudósának, hogy a képmását az újszegedi 17 emeletes magasházon örökítik meg - tájékoztatta szerkesztőségünket a Polgármesteri Hivatal.

Karikó Katalin sajtótájékoztatója Budapesten Mint írják, Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert két olyan kivételes tudós, akinek a neve szorosan összefonódik Szeged városával. Mint ismert, a szolnoki születésű kutatóbiológus Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen, akkori nevén a József Attila Tudományegyetemen végezte tanulmányait biológia szakon, majd biokémikus is lett PhD fokozattal. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője pedig többek között az intézmény első rektora volt.  

Az önkormányzat közleményében kiemeli, hogy a két Nobel-díjas tudós fantasztikus eredményei az egész világ száméra példaértékűek, Szeged városa büszke és örökké hálás lesz, hogy felfedezéseikkel az emberiség javát szolgálták.  

A 93 évesen, 1986-ban elhunyt Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin képmását az a Színes Város Csoport fogja a 17 emeletes újszegedi toronyház falára festeni, akiknek a Székely sori falfestményt is köszönhetik a szegediek.  

Az önkormányzat emlékeztet, különleges elismerés és tisztelet jár a két Nobel-díjas tudósnak, akik tudományos eredményeikkel messze vitték Szeged jó hírét a világban. Szeged hálás Nobel-díjas kutatóinak, akiknek mindig hálás lesz, ezért is helyezik el a monumentális portrét a város legmagasabb lakóépületére. Szeged így köszöni meg két díszpolgára munkásságát - olvasható a közleményben.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!