Kerékpár karbantartási útmutató, avagy hogyan vigyázzon a biciklijére?!

Belföld, 2022.01.18

A megvásárlás után fontos rendszeres időközönként ápolni, valamint ellenőrizni a biciklit, különben rohamosan megrövidülhet egyes alkatrészek élettartama.

Kerékpárwebshop Sőt, akár balesetveszélyes is lehet, ha például a fékek nem fognak rendesen.  

Szerencsére a bringa körüli nagygenerált otthon is el tudjuk végezni, emiatt nem kell szerelőműhelybe menni. Erre csak akkor van szükség, ha olyan tartozékot kell cserélni, ami házilag nem megoldható. De vajon milyen karbantartási lépéseket érdemes elvégeznünk, amikkel sokáig megőrizhetjük vasparipánk állagát?!

A tisztaság fél siker

Banálisnak tűnhet, hogy a bringát tartsuk tisztán, mégis érdemes róla pár szót ejteni. Nyilván annak, aki esőzés után ment valamilyen erdős, földutas területre, annak eszébe jut, hogy le kéne mosni a cangát mielőbb. Ennek természetesen nem csak esztétikai oka van, a kis résekben megkötött sárdarabok akadályozhatják a pontos működést. Ezért az ilyen maszatosabb utak után mindenképp javasolt a takarítás, illetve ősszel, mielőtt hosszabb időre elbúcsúzunk a kétkerekűtől.  

Egyszerűen mosószeres vízzel és kefével is elvégezhetjük a műveletet, a merészebbek használhatnak magasnyomású mosót is. Ilyenkor viszont figyelni kell arra, hogy a csapágyakat ne érje erős vízsugár, mert az kimosná a gyári kenést. A Kerékpárwebshop.eu bicikli tisztításához, gondozásához szükséges szerszámokat kínál mindezekhez a feladatokhoz.

A lánc is gondozást igényel

A bicikli láncára is oda kell figyelni, tehát időnként leszedjük róla a régi kenőanyagot valamilyen zsírtalanító vegyszer, valamint egy kefe vagy rongy segítségével, miközben a láncot hátrafelé tekerjük. Ezután következhet a friss olaj, amit felülről csepegtetünk a láncszemekre, szintén úgy, hogy közben hátrafelé tekerjük. Ezzel már segítettük is a kenőanyag bedolgozását. Végül pedig a lánc külső oldalát letöröljük, hogy ne vonzza a nedves közeg a port.

A lánc feszességét is érdemes ellenőrizni, hiszen ha nagyon megnyúlt, akkor még azelőtt érdemes kicserélni, mielőtt menet közben elszakadna. Ezt a legegyszerűbben egy direkt erre a célra készített szerszámmal, a láncnyúlásmérővel tehetjük meg. Ha mindkét vége bele tud akaszkodni egy-egy láncszembe, akkor elérkezett a lánccsere ideje.

Csak a kávéfőző jó, ha kotyogós

A csapágyakat is meg kell vizsgálnunk, hogy rendben vannak-e. Ha úgy érezzük, hogy picit mozog, vagy esetleg kotyogó hangot hallunk, akkor további szerelésre lesz szükség. A csapágyak vizsgálatához állítsuk fejjel lefelé a talajra a bicajt! A kerékcsapágy ellenőrzéséhez fogjuk meg a kereket, és próbáljuk meg oldalra mozgatni. Ha nem sikerül, akkor jó, viszont ha nagyon elmozdul, akkor újra van szükség. Ugyanezt a pedálokkal is elvégezzük, majd a kormánycsapágyat vesszük górcső alá. Egyik kezünket a kormánycsapágyra helyezzük, a másikkal behúzzuk az első féket, és közben előre-hátra mozgatjuk a járgányt. Ha azt érezzük, hogy mozog a kormánycsapágy, akkor itt is másikat kell beszerelni.  

Minden használat előtt próbálja ki mindkét féket is, hogy kellően fognak-e, enélkül nem indulhatunk biztonságban útnak! Ha ezt a néhány dolgot rendszeresen figyelemmel kísérjük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindig mindent megtettünk a bicikli tökéletes állapotáért!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!