Kerékpározás közben nem kötelező a maszkviselés, de olykor indokolt lehet

Belföld, 2021.03.30

Sokan nehezen tudják értelmezni a kormány néhány korlátozó intézkedését, melyeket ajárvány terjedésének megakadályozása érdekében hoztak március elején.

Kerékpár Ezek közé tartozik a kerékpáros közlekedésre vonatkozó dilemma: Kell-e maszkot viselni, amikor a bringánkon közlekedünk? A válasz egyszerre bonyolult és egyszerű.

A március 8-tól érvényben lévő korlátozások viszonylag egyértelmű iránymutatást mutatnak a védőmaszk használatára a közterületeken, ám a kerékpározással kapcsolatban még mindig vannak kétségek. Sokan gondolják azt, hogy a közterületen akkor is kell maszkot viselni, amikor valaki kerékpáron közlekedik, mondván, hogy rájuk is érvényesek azok az előírások, melyek a gyalogosokra vonatkoznak.

A maszkviselés használatára a következő általános rendelkezés vonatkozik: A közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen (néhány kivétellel) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Egyéni sporttevékenységek végzésekor azonban nem kell maszkot viselni, így a kerékpározással kapcsolatban azt kell tisztázni, hogy egyéni sportnak számít-e, amennyiben lakott területen belül űzi azt az ember? A Magyar Kerékpárosklub állásfoglalása szerint amennyiben a kerékpárral közlekedők betartják a másfél méteres biztonsági távolságot, a maszk használatától el lehet tekinteni. A bringázás ugyanis sportolásnak minősül, akár belterületen, akár külterületen zajlik. Halász Áron, a klub szóvivője persze árnyalta a kérdést azzal, hogy a maszkviseléstől akkor lehet eltekinteni, ha tartható a másfél méteres távolság a közlekedők között.

Van azonban a március 8-tól érvényes szabályok között egy olyan kitétel, amely egyértelműsíti a kérdést. Abban ugyanis le van írva, hogy járművezetés közben nem kell maszkot viselni, és mivel a kerékpározás közben a bringás járművet vezet, ezért rá épp olyan szabályok vonatkoznak, mint például az autósokra. Ha azt vesszük, hogy a maszk komolyan nehezíti az oxigénfelvételt, akkor a komoly fizikai erőkifejtés esetében sokkal indokoltabb eltekinteni a maszkviselettől, mint a minimális erőkifejtéssel járó gépjárművezetés közben. Ez utóbbi esetében ráadásul zárt térben ülnek az utasok (kivéve a cabrio típusokat), és a biztonságos távolság se tartható be.

Ettől függetlenül a kerékpáros szervezetek is azt javasolják, hogy aki biztonságosabbnak érzi, nyugodtan hordjon maszkot kerékpározás közben is. Ezt főként a nagyobb településeken ajánlják, ahol a kerékpárutakon gyakran összeverődik egy-egy nagyobb csoport a jelzőlámpás kereszteződésekben. Az azonban egészen biztos, hogy amennyiben átlépjük a települések határait, onnantól érdemes elhagyni a védőfelszerelést, mert egyrészt könnyen betarthatjuk az előírt távolságot, másrészt a friss levegő jobbá teszi a közérzetünket, és nem mellékesen erősíti az immunrendszerünket is.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!