Keresztes László Lóránt: meg kell akadályozni a természeti kincsek feláldozását

Belföld, 2024.04.16

Minden eszközzel és jogi lépésekkel is meg kell akadályozni a természeti kincsek feláldozását - jelentette ki az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a grémium ülését követő sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett, a kormány iparstratégiáról, "akkumulátorstratégiáról" döntött, de szerinte előtte nem végezte el azokat a jogszabályokban is meghatározott vizsgálatokat, amelyek megmutatnák, milyen árat kell fizetnie mindezért Magyarországnak a természeti kincsek felhasználása és a környezethasználat oldaláról.

Ráadásul az akkumulátorgyártáshoz és -feldolgozáshoz kapcsolódó cégeket botrányok, balesetek, jogsértések kísérik - tette hozzá.

Ezért kezdeményezett Keresztes László Lóránt olyan tényfeltáró bizottsági ülést, ahol minden fontos kérdést fel lehet tenni, és amelyen részt vesznek az érintett felelősök is.

Az ellenzéki politikus inkorrektnek nevezte, hogy három minisztérium is az ülést megelőző napon jelezte, hogy a meghívás ellenére nem vesznek részt az ülésen, sőt a kormánypárti képviselők levették a napirendről az akkugyártásról és annak környezeti hatásairól szóló pontokat. Ennek ellenére a résztvevő szakértők és civilek az ülés berekesztését követően informális keretek közt mintegy kétórás egyeztetést folytattak a témában.

Keresztes László Lóránt kiemelte: minden ott elhangzott kérdést és állítást írásbeli kérdés formájában eljuttat a felelős minisztériumokhoz, továbbá a hatósági és szakmai szereplőkhöz is.

Kijelentette: az LMP továbbra is küzdeni fog az akkumulátorstratégia által okozott problémákkal kapcsolatos párbeszéd érdekében, és azért, hogy végre olyan szabályozási környezet alakuljon ki Magyarországon, amelyben érdemi lépéseket lehet tenni a szennyezések és jogsértések ellen.

Soha nem lehet nemzeti cél a természeti kincsek, a vízkincs és a termőföld feláldozása idegen ipari szereplők szándékai szerint és az ő érdekükben - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Azokat a cégeket pedig, amelyek bebizonyították, hogy nem lehet se szankciókkal, se hatósági felszólításokkal a szabályok betartására kötelezni, be kell zárni, és vissza kell követelni tőlük a "sokmilliárdos" támogatásokat - hangsúlyozta Keresztes László Lóránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!