Két magyar kivitelezésű szennyvíztisztító-telepet adtak át Ghánában

Belföld, 2023.07.26

Magyar tervezésű és kivitelezésű szennyvíztisztító-telepeket adtak át a ghánai Takoradi és Tamale városokban - számolt be az eseményeken a magyar kormányt képviselő Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

Az államtitkár elmondta: a két szennyvíztisztító-telepet a magyar Pureco-Unit Konzorcium tervezte és valósította meg ghánai partnereivel együtt. A cégcsoport Kumasi településen már kivitelezett egy szennyvíztisztítót, így a most átadott telepekkel együtt megoldottá válik Ghána három legnagyobb vidéki városa teljes gyűjtött szennyvízének tisztítása. A három telep közel kétmillió ember szennyvizét kezeli, és az egész régió ivóvízminőségét javítja.

Hozzátette: korábban ezekben a városokban kezeletlenül hagyták a szennyvizet, ami szennyezte az ivóvizet, járványokat, jelentős népegészségügyi problémákat okozva a térségben.

Azbej Tristan a magyar vízipar legnagyobb sikertörténetének nevezte az afrikai térségben a telepenként megközelítőleg 3,8 milliárd forintos beruházást. A Pureco-Unit Konzorcium, amely a technológiát szolgáltatta, a tervezést, a műszaki előkészítést és a kivitelezést menedzselte, világszínvonalú magyar szennyvíztisztítási technológiát honosít meg a térségben - értékelt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szennyvíztisztító-telepek nem segélyprogram részeként, hanem piaci alapon, a magyar Eximbank telepenként 10 millió eurós hitelfinanszírozásával valósultak meg. Ugyanakkor a beruházások "szolidaritási komponense is jelentős", hiszen több millió ember szennyvízkezelési kihívásait enyhítik és még több ember ivóvízellátásához járulnak hozzá.

Emellett a szennyvíztisztító-telepeknek lakosságmegtartó hatása is van, hiszen jelentős munkahelyteremtő beruházások - jegyezte meg.

A telepek a magyar kormány - az afrikai kontinensen a magyar diplomáciai és külgazdasági jelenlét növelését célzó - déli nyitáspolitikájának is eredményei. A beruházások diplomáciai keretét a 2019-ben aláírt magyar-ghánai vízügyi egyezmény teremtette meg - tette hozzá az államtitkár.

Azbej Tristan kitért arra: Magyarország a Hungary Helps programon keresztül is hozzájárul a ghánai közösségek megerősítéséhez, különösen az elmaradott, illetve a szomszédos Burkina Fasóból átcsapó terrorista szervezetek által veszélyeztetett közösségeket támogatja oktatási, fejlesztési és más humanitárius projektek keretében.

A magyar kormánynak a külgazdasági kapcsolatok ösztönzése mellett célja az is, hogy a ghánai emberek meg tudják őrizni az ország stabilitását, és megteremthessék jövőjüket a szülőföldjükön, ahelyett, hogy az európai irányú migrációt választanák - mondta Azbej Tristan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!