Két szegedi gimnázium is benne van a Top 100-ban

Belföld, 2023.12.05

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 49., a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (az egykori „Ságvári”) a 64. az ország 100 legjobb középiskoláját bemutató rangsorban.

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium A listát a kompetenciamérés átlagteljesítménye, valamint az érettségi és felvételi eredmények alapján állította össze a HVG.

Nincs új a nap alatt: Csongrád-Csanád vármegyéből idén is csak két szegedi iskola, a 125 éves Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium került be a Top 100-ba. A rangsort - ahogy a megszokhattuk - fővárosi gimnáziumok uralják, az első tíz helyezett közé csak egy vidéki oktatási intézmény, a veszprémi Lovassy László Gimnázium fért be, amely tavalyhoz hasonlóan most is tizedik a listán.

Bács-Kiskun vármegyét három kecskeméti és két bajai, míg Békés vármegyét egyetlen békéscsabai gimnázium képviseli az ország száz legjobb oktatási intézményét bemutató rangsorban. A lista a HVG Középiskola 2024 című kiadványában olvasható.

Hogyan állították össze?

A rangsor összeállításakor hét mutatót vettek figyelembe:

  • a 10. évfolyamos országos kompetenciamérés átlagteljesítménye a szövegértésből matematikából,
  • az érettségi százalékos eredménye a négy fő tárgyból (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelv)
  • valamint a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvett diákok felvételi pontjainak iskolai átlaga.

Rontottak a szegediek

Mindkét szegedi gimnázium rontott a tavalyi eredményéhez képest. A Radnóti 20 helyet csúszott vissza (tavaly 29. volt, idén 49. az országos ranglistán), míg a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma nyolc helyet rontott (tavaly 56. , idén 64. az országos rangsorban). Persze emiatt még egyik középiskolát sem kell temetni.

Van mire büszkének lenni

A Radnóti-gimi több részrangsorban is imponáló eredményt ért el, az ország legjobb harminc gimnáziuma közé kerülve. A kompetenciamérések eredménye alapján matematikából a 18. , szövegértésből a 21. , a matematika-érettségi eredménye alapján a 27. , míg a felvételi eredmények alapján az ország 28. legjobb középfokú oktatási intézménye.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium matematikából a 43. , szövegértésből a 37. , a matematika-érettségi eredménye alapján a 42. , míg a felvételi eredmények alapján az ország 53. legjobb középiskolája.

Versenyeken tarolt a Radnóti

A hetilap a nagy presztízsű Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) mutatott teljesítményt is vizsgálta. Egészen pontosan azt, hogy mely iskolák adták az előző tanévben a legtöbb döntős diákot. Ebből a szempontból a Radnóti eredménye lehengerlő! A 2021/2022-es tanévben a matematika, az informatika és a biológia döntőbe is a szegedi középiskola adta a harmadik legtöbb diákot, a kémiából pedig a negyedik legtöbb tanulót.
(Webrádió)

Címkék

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Rangsor

Galériánk

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!