Két szegedi gimnázium is benne van a Top 100-ban

Belföld, 2023.12.05

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 49., a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (az egykori „Ságvári”) a 64. az ország 100 legjobb középiskoláját bemutató rangsorban.

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium A listát a kompetenciamérés átlagteljesítménye, valamint az érettségi és felvételi eredmények alapján állította össze a HVG.

Nincs új a nap alatt: Csongrád-Csanád vármegyéből idén is csak két szegedi iskola, a 125 éves Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium került be a Top 100-ba. A rangsort - ahogy a megszokhattuk - fővárosi gimnáziumok uralják, az első tíz helyezett közé csak egy vidéki oktatási intézmény, a veszprémi Lovassy László Gimnázium fért be, amely tavalyhoz hasonlóan most is tizedik a listán.

Bács-Kiskun vármegyét három kecskeméti és két bajai, míg Békés vármegyét egyetlen békéscsabai gimnázium képviseli az ország száz legjobb oktatási intézményét bemutató rangsorban. A lista a HVG Középiskola 2024 című kiadványában olvasható.

Hogyan állították össze?

A rangsor összeállításakor hét mutatót vettek figyelembe:

  • a 10. évfolyamos országos kompetenciamérés átlagteljesítménye a szövegértésből matematikából,
  • az érettségi százalékos eredménye a négy fő tárgyból (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelv)
  • valamint a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvett diákok felvételi pontjainak iskolai átlaga.

Rontottak a szegediek

Mindkét szegedi gimnázium rontott a tavalyi eredményéhez képest. A Radnóti 20 helyet csúszott vissza (tavaly 29. volt, idén 49. az országos ranglistán), míg a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma nyolc helyet rontott (tavaly 56. , idén 64. az országos rangsorban). Persze emiatt még egyik középiskolát sem kell temetni.

Van mire büszkének lenni

A Radnóti-gimi több részrangsorban is imponáló eredményt ért el, az ország legjobb harminc gimnáziuma közé kerülve. A kompetenciamérések eredménye alapján matematikából a 18. , szövegértésből a 21. , a matematika-érettségi eredménye alapján a 27. , míg a felvételi eredmények alapján az ország 28. legjobb középfokú oktatási intézménye.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium matematikából a 43. , szövegértésből a 37. , a matematika-érettségi eredménye alapján a 42. , míg a felvételi eredmények alapján az ország 53. legjobb középiskolája.

Versenyeken tarolt a Radnóti

A hetilap a nagy presztízsű Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) mutatott teljesítményt is vizsgálta. Egészen pontosan azt, hogy mely iskolák adták az előző tanévben a legtöbb döntős diákot. Ebből a szempontból a Radnóti eredménye lehengerlő! A 2021/2022-es tanévben a matematika, az informatika és a biológia döntőbe is a szegedi középiskola adta a harmadik legtöbb diákot, a kémiából pedig a negyedik legtöbb tanulót.
(Webrádió)

Címkék

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Rangsor

Galériánk

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!