Kettős jubileumot ünnepel a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2021.05.12

Szellemi elődje, a kolozsvári jezsuita kollégium alapításának 440. évfordulóját és az egyetem Szegedre érkezésének centenáriumát ünnepli idén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

SZTE Rektori Hivatal Rovó László rektor szerdán bejelentette: "440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért" jelmondattal a szeptember 1-jén kezdődő centenáriumi tanévben nagyszabású ünnepségsorozaton mutatja be az egyetem száz év fejlődéstörténetét. Az egyetem állandó programjai mellett több mint száz rendezvény, kiállítások, szakmai konferenciák, előadások, koncertek, könyvbemutatók várják majd az egyetem polgárait és a nagyközönséget - mondta.

A professzor leszögezte, a hagyományok előtti tisztelgés csak akkor ér valamit, ha legalább akkora energiával koncentrálunk a jövőre is. A következő években várhatóan mintegy 50 milliárd forintos fejlesztési program keretében újul meg az egyetem oktatási és tudományos infrastruktúrája és nagyságrendjében ugyanekkor beruházással épül meg az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körüli Science Park az SZTE Öthalmi Campusa területén - mondta a rektor.

Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes az egyetemalapító, Báthory István Dóm téri szobránál rendezett ünnepségen felidézte, 440 esztendeje, 1581. május 12-én adta ki az erdélyi fejedelem, lengyel király és litvániai nagyherceg a jezsuita kollégium, a kolozsvári egyetem jogelődjének alapítólevelét. Bár később a jezsuitákat elűzték, a rendet feloszlatták, a felsőfokú oktatás hagyományai Kolozsvárott fennmaradtak és az egyetem 1872-ben Ferenc József uralkodása idején újjászületett.

1919. május 12-én - éppen alapításának évfordulóján - a kolozsvári egyetem professzorainak és tanárainak jelentős része hontalanná vált. A Kolozsvárról elmenekült tudományegyetemet komoly anyagi és egyéb áldozatokat vállalva fogadta be Szeged 1921-ben. 1940-ben az egyetem egy kisebb része visszaköltözött ősi székhelyére, nagyobbik fele Szegeden folytatta a munkát - mondta a történész professzor.

Ahogy a mai kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, úgy az SZTE is felvállalja az egykori Báthory-akadémia örökségét, mely előtt közös online ünnepségen tisztelegnek, az erdélyi városban, a Farkas utcában pedig négynyelvű emléktáblát avatnak - tudatta a rektorhelyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!