Kézműves termékekkel az egészségért

Belföld, 2021.05.16

A kézműves termékek népszerűsége egyre nő világszerte, mely valószínűsíthető, hogy a termékek egészségtudatos, hagyományokat kedvelő és környezetkímélő sajátosságának köszönhető.

Hársméz
Hogy mitől kézműves a kézműves? Attól, hogy nem éppen konvencionálisak, és a hagyományos, régi eljárásokat idézik vissza és nem utolsósorban kézzel készülnek.

Miért szeretik annyira az emberek a kézműves termékeket?

A hivatalos definíció is visszautal a kézműves termékekben rejlő szépségre. A Magyar Élelmiszerkönyvben leírt meghatározás szerint azok a termékek tartoznak a kézműves termékek közé, melyeket hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával állítanak elő.

A leírásból is kiolvasható, hogy egy kézműves termék attól lesz kézműves, hogy javarészt valóban kézzel készül, és az előállítási folyamat leginkább kézzel végzett munkából áll. Nem fontos, hogy történelmi hagyományokat vegyenek alapul a termék előállításakor, azonban az igen, hogy bizonyos helyi vagy régiós szintű sajátosságokhoz ragaszkodjanak az előállítás során. Az értéke is ebben rejlik, amit az emberek jórésze kifejezetten nagyra becsül ebben a szinte teljesen automatizált világban.

A tudatosan fogyasztó vásárlók száma egyre nő, ez is indokolja a kézműves termékek kedveltségének növekedését. Nem vitás, hogy a helyi termékeket választó vevők jelentősen hozzájárulnak az általános fenntarthatósághoz.

Érdemes a kézzel készített termékek beszerzésekor arra is gondolni, hogy minden bizonnyal magas színvonalú árut kapunk a pénzünkért, mivel az előállítás során a termék készítője egyedileg figyel annak minőségére. A kézműves termékeket előállítók és gyártók minden elkészült terméket egyedileg vizsgálnak meg, hogy az megfelel-e a vállalt, értékesítésre szánt termékek színvonalának.  

A hatékony minőségbiztosítási rendszer kiépítése fontos alapja a kézzel készült termékek piacának. A minőségbiztosítás legegyszerűbb módja, amikor a vásárló közvetlenül ad visszaigazolást vagy visszajelzést a gyártó felé a termékről.

A tudatos vásárló számára a kézműves termék egyet jelent a minőséggel, és a vásárlás során biztos lehet abban, hogy a termék, ami a kosarába kerül, egészséges és hasznos - sok esetben adalékanyag nélküli - alapanyagokat tartalmaz.

Hogyan juthatunk a kézműves termékekhez?

A kézzel készített termékek beszerzése manapság már nem is olyan bonyolult. Több csatornán találkozhatunk és hozzájuthatunk ezekhez a termékekhez, akár közvetlenül a gyártótól, de a közvetett módszer is elég gyakori.  

Manapság már online felületek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megvásároljuk a kedvenc vagy az éppen tesztelni kívánt kézműves terméket. Ilyen oldal például a NapiBio.hu online portál, ahol a bio és környezettudatos minőségi termékek mellett a kézzel készült áruk beszerzésére is lehetőség nyílik.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!