KIM: minden eddiginél több hallgató kap ösztöndíjat az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Belföld, 2022.09.01

A 2022/23-as tanévben minden eddiginél több, összesen 2192 pályázat kapott kedvező elbírálást az Új Nemzeti Kiválóság Programban - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy az idei tanév felhívásaira majdnem 4000 pályázat érkezett, amelyeknek 56 százaléka nyert ösztöndíjat, így a négymilliárd forintnyi keretösszegből 2192 pályázat kapott kedvező elbírálást. Ez 17 százalékkal több az előző évhez képest.

A program támogatásaira már hét éve pályázhatnak alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók, valamint külön alprogram szól a felsőoktatásba most belépő diákoknak. A nyertes pályázók - konstrukciótól függően - havi nettó 100-200 ezer forint támogatásban részesülnek akár 12 hónapon keresztül, míg az őket fogadó felsőoktatási intézmények a saját pályázóik által elnyert ösztöndíj 40 százalékának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak - ismertették a pályázat részleteit.

A közleményben idézték György Lászlót, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki kiemelte, a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Kelet-Közép Európa tudásközpontja legyen és, minél több fiatal válassza a kutatói pályát, munkájukból pedig világszínvonalú tudományos eredmények, új megoldások, eljárások, innovációk jöjjenek létre, amelyek jelentős gazdasági és társadalmi haszonnal bírnak. Ezt segíti az ÚNKP is - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!