KIM: tovább erősödik a magyar szakképzési modell

Belföld, 2024.06.18

A megújult magyar szakképzési rendszer eredményességét igazolja, hogy Európa-bajnoki ezüstérmesek vagyunk, és a nyolcadik osztály után legtöbben a szakképzést választják - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

Azt írták, a szakképzési törvény tavaszi módosítását követően a Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn az a kormányrendelet, amely a szakképzés vizsgarendszerét erősíti meg.

Tudatták: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően rugalmasabbá, átjárhatóbbá és versenyképesebbé vált a szakképzés rendszere. A kormány elkötelezett a magyar gazdaság igényeit kiszolgáló, és így a fiatalok sikerét garantáló hatékony és minőségi szakképzés megteremtése mellett - hangsúlyozták.

Kitértek arra: a szakképzésben és a felnőttképzésben a vizsgáztatási feladatokat a szakképzési akkreditált vizsgaközpontok látják el. A vizsgáztatás függetlensége - mely kiterjed a vizsga megszervezésére és lebonyolítására is -, valamint szakszerűsége a minőségi szakképzés alapvető feltétele. A most megjelent jogszabály-módosítás alapján az eddigi akkreditálási eljárást hatósági eljárást váltja fel.

A megújult, gyakorlati fókuszú szakképzés az idén országos szinten is elindult 21. századi intézmény-korszerűsítésekkel, valamint digitális tananyagfejlesztéssel versenyképes tudást, biztonságot, és karrierlehetőséget biztosít a szakképzésben tanuló fiataloknak - emelte ki közleményében a KIM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!