Kincs-felmérés: Magyarországon elismerik az édesanyákat

Belföld, 2022.04.29

A magyar felnőttek háromnegyede szerint Magyarországon megbecsülik az édesanyákat, többségük szerint pedig a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni - közölte az anyák napja alkalmából végzett közvélemény-kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat és a gyerekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük. A gyerekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb az így vélekedők aránya.

Tízből hatan teljesen egyetértenek azzal, hogy a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, a megkérdezetteknek csak hatoda volt elutasító ezzel kapcsolatban. A gyerekesek, a nők és az idősebbek inkább azonosulnak ezzel az állítással - írták.

Ismertették: a válaszadók 83 százaléka hálával tekint az édesanyjára amiért felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok 71 százaléka szerint Magyarországon össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat, és elismerik a családokért végzett munkájukat. Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13. és 22. között.

Anyák napját először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére tartottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!