„Kitartás, munka, önreflexió” – interjú Balogh Petyával

Belföld, 2023.04.07

Jól ismeri a kudarcot és a sikert, hisz abban, hogy minden csak és kizárólag akarat kérdése, szeretné, ha a világ, azon belül Magyarország egy jobb hely lenne, ehhez azonban azt gondolja, hogy politikai és gazdasági szemléletmód váltásra van szükség.

Balogh Petya
Szegeden járt Balogh Petya, az RTL nagysikerű üzleti showműsorának oszlopos tagja, angyalbefektető. Az ország egyik legismertebb vállalkozójára több mint 400 egyetemista volt kíváncsi.

Balogh Péter egyik első saját szoftvercégével, pontosabban annak egyik számítógépes játékával, amely hét évig volt a kategóriájában az év játéka, egymillió dollárt keresett. Ebből a cégből kiindulva, több más vállalattal közösen létrehozta az NNG-t (navigációs szoftvergyártó cég), amelynek legismertebb terméke az iGO navigációs rendszer volt. Néhány évvel később, tíz globális autógyárból hét már az NNG navigációját építette az autóiba, ezt követően 34 autógyárnak végeztek fejlesztéseket. 2013-ban eladta a tulajdonrészét, majd 2015-ben felállt az NNG vezérigazgatói székéből is. Második feleségével, Balogh-Mázi Máriával, aki szintén programozó és projektmenedzser, létrehozták a Baconsult Inkubátort, hogy angyalbefektetőként segítsenek induló startupoknak. A Baconsult jelenleg több mint három tucat startupban tulajdonos, befektető és mentor. Balogh Petya emellett az első évadtól kezdve oszlopos tagja az RTL Cápák között című üzleti showműsorának.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar és a Vállalkozásfejlesztési Klub szervezésében létrejött, igencsak nagy népszerűségnek örvendett beszélgetésnek, amely során Balogh Petya, Magyarország egyik legismertebb és sikeresebb startupere, angyalbefektetője és mentora mesélt arról a szegedi közgazdász hallgatóknak, hogy miként sikerült ötleteivel érvényesülnie a piacon, milyen buktatói vannak a vállalkozói létnek és, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valakiből sikeres befektető váljék. Az üzletember emellett kifejtette véleményét a felsőoktatásról, rávilágított az esetleges hibákra, ugyanakkor kiemelte az előnyeit és azt is elmondta, hogy miként hat majd az egyes szakmákra a mesterséges intelligencia. Balogh Petyát előadása után kérdeztük.

WR.: Állításod szerint nem hiszel sem a sorban, sem a karmában, sem Istenben. Így hát felmerült bennem a kérdés, hogy elgondolkodtál-e már azon, hogy ha nincs az NNG, hol tartanál most?

B. P.: Minden bizonnyal befutottam volna a játék céggel, hiszen az egyik játékunk annak idején hét évig volt a maga kategóriájában az év játéka és volt olyan év, hogy a játékainkkal fél tucat nemzetközi díjat is elnyertünk. De ez még az iPhone megjelenése előtt volt, ekkor csak nagyon kevesen hittek abban, hogy mindebből pénz is származik majd. Ez a nyolc fős csapat aztán belevetette magát a navigáció világába, ahol komoly sikereket ért el, de valószínű ezeket a sikereket a számítógépes játékok világában is elérte volna, ha az NNG esetleg nem fut be.

WR.: Arról már több helyen is beszéltél, hogy mi volt a legnagyobb anyagi bukásod, azt lehet tudni, hogy mi volt a legnagyobb nyereséged?

B. P.: Így van, ahogyan arról az előadáson is szóltam, velem is előfordult már, hogy üres volt a bankszámlám. Sőt, a cégem életében is előfordult, hogy négymillió euró mínuszban volt, úgy, hogy néhány héttel korábban még azt hittük, miénk a világ. Befektetőként én a sok kis befektetés híve vagyok, nem szeretek egy cégbe sok pénzt beleölni, az ugyanis túl nagy rizikóval jár. Azok a cégek, amelyekben meglátom a potenciált, általában korai fázisban vannak, vagyis közülük a nemzetközi statisztikák alapján is legalább a fele pukkan ki útközben annak a bizonyos lufinak. A pénz sosem motivált és sosem volt a fő eszközöm. Hiszek abban, hogy sok mindent el lehet kezdeni nélküle is. És, amikor azt látom, hogy egy startupnak sok pénze van, akkor tudom, hogy az egyúttal lehetőséget is teremt számára, hogy ne kelljen foglalkoznia a problémákkal, csak át kelljen lépni felettük – és ez nem jó, a problémákat meg kell oldani, a kudarcokat le kell küzdeni, mert csak ezekből a pofonokból tanul igazán az ember. Tehát, ha úgy vesszük, akkor én igazából nem is annyira a pénzemet kockáztatom, sokkal inkább azt a tudást, tapasztalatot, ismeretet, amit a pénzem mellett befektetek abba a cégbe vagy témába, amibe beleálltam.

WR.: Ezen az elven az elmúlt években többször támogattál a tudásoddal a Cápák közöttben bemutatkozó vállalkozókat is, akikbe anyagilag viszont azt mondtad, hogy nem éri meg befektetned. Hiszel a „Jótett helyébe jót várjban”?

B. P.: Azt hiszem igen, hiszek abban, hogy ha jót teszek, ha egy fontos ügy mellé odaállok, ha segítek, akkor az számomra is jót hoz. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem kell, hogy minden tranzakcióval jól járjak. Itt van például a mai előadás, amelyen több mint 400 hallgató vett részt. Én ezért az előadásért nem kértem és nem is kaptam tiszteletdíjat, annak viszont nagyon örülök, hogy már most biztos vagyok benne, hogy a résztvevők közül lesz még dolgom egy-két emberrel. És, ha csak egy mondat, egy gondolat el tud indítani valakit az úton egy előadás, egy kurzus, egy beszélgetés során, akkor már számomra megérte.

WR.: A hétvégén ért véget az RTL nagysikerű üzleti showműsorának ötödik évada, melynek oszlopos tagja voltál. Neked mit adott az elmúlt négy év?

B. P.: Négy évvel ezelőtt amikor felkértek, gondolkodás nélkül igent mondtam – tudtam, éreztem, hogy ott a helyem. Nagyon örültem és számomra elsősorban az volt a legfontosabb, hogy végre megmutassam, hogyan is néz ki egy kemény munkával felépített magyar vállalkozás – szerettem volna a tévhiteket eloszlatni. Természetesen ekkor még egyikünk sem gondolta, hogy ekkora sikere lesz majd a műsornak, a számok azonban magukért beszélnek: a Cápák között, ami a világ több országában is fut, Magyarországon a legnézettebb, népességarányosan. Ez azt jelenti, hogy 700 ezer embert ültettünk le a tévé elé minden vasárnap. A visszajelzések pedig csak megerősítettek abban, hogy sikerült az emberek fejében elindítani az üzleti gondolkodást.

WR.: Mennyiben változott 2019-hez képest a jelentkezők összetétele?

B. P.: Nemcsak az összetételük, hanem a gondolkodásmódjuk és a kommunikációjuk is nagyban megváltozott az elénk kerülő vállalkozóknak az elmúlt években. Kár lenne tagadni, hogy ebben nagy szerepe van a rohamosan fejlődő világunknak is és azt remélem, hogy nekünk is. Ez pedig kihat az egész ökoszisztémára, amit az is bizonyít, hogy a vállalkozók végre meg mernek fogalmazni nagyobb célokat. Remélem, hogy a hatodik évadnak is – amelybe már lehet jelentkezik – részese lehetek.

WR.: Több tucat startup céggel dolgozol együtt, van köztük szegedi?

B. P.: Igen, épp most indul majd útjára a közös munka egy szegedi céggel, erről azonban többen nem árulhatok el. A legtöbb cég azonban budapesti, de van már pécsi illetve erdélyi székhelyű is. Szeged jó felhozatallal bír, minden bizonnyal ez az egyetemnek is köszönhető. Ez egy pezsgő város, tele tehetséges, nyitott fiatalokkal. Nem hiába annak idején az NNG-nek egyedül Szegeden volt Budapest mellett központja Magyarországon.

WR.: Milyen területeken mozognak azok a cégek, amelyekbe befektettél?

B. P.: Nagyon vegyes a lista, az viszont biztos, hogy a sikeresebbek a technológia világában mozognak, a legsikeresebbek azonban közülük is azok, akik a technológiát nemcsak önmagában hasznosítják, hanem megkeresték, hogy miként tudják beépíteni azt a mindennapokba vagy az üzleti életbe. Ilyen például a Quantum Diákszövetkezet, akik online segítenek a diákoknak, fiataloknak munkát vállalni és az idei év első két hónapjában átlépték az 1 milliárdos forgalmat, ami azt jelenti, hogy egy év alatt megtízszerezték magukat, vagy a Roksh, akik online kereskedelemmel, és élelmiszer házhozszállítással foglalkoznak, ők az első évadban tűntek fel, azóta pedig óriási fejlődésen mentek keresztül. De rajuk kívül sok más olyan céget tudnék mondani, akik szépen haladnak előre.

WR. : Ha három szóban meg kellene fogalmaznod, hogy miként lehet valakiből sikeres vállalkozó, mit mondanál?

B. P.: Kitartással, munkával és önreflexióval.
(Webrádió)

Címkék

Balogh Petya Cápák között Szegedi Tudományegytem SZTE
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!