TV műsor

Költségvetés - LMP: az uniós támogatások nélkül recesszióban lenne a gazdaság

Belföld, 2021.05.05

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint jövőre recesszióba kerülne a magyar gazdaság az európai uniós támogatások nélkül a magas költségvetési hiány, a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt.

Csárdi Antal szerdai online sajtótájékoztatóján értékelte a Pénzügyminisztérium által kedden beterjesztett 2022-es költségvetési javaslatot. Kijelentette: a Fidesz továbbra is a holdudvarát szolgálja ki, és nem segíti a kis- és közepes vállalkozások újraindítását. Az egész büdzsét újra kell gondolni - tette hozzá.

A költségvetési hiány rendívül magas, 5,9 százalékos lesz, szerinte azért, mert választási büdzsét készített a kabinet. A 79 százalékos adósságráta is váratlanul magas - értékelt.

Az Európai Unióból azonban 3050 milliárd forint érkezik, ami a büdzsé több mint tíz százalékát adja. Kijelentette azt is: a magyar gazdaság az unió támogatása nélkül recesszióban lenne, mert miközben a kormány 5,2 százalékos növekedéssel számol, "az uniós források megjelenése 5,3 százalékban várható".

Szerinte a jövő év a gazdagok még gazdagabbá tételéről és a rászorulók cserbenhagyásáról szól majd, miközben folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése is, támogatásuk ugyanis 40 milliárd forinttal csökken.

Az LMP ezzel szemben olyan többkulcsos adórendszert javasol, amely sokkal több pénzt hagyna a kiskeresetűeknél és csupán a bruttó 700 ezer forint feletti fizetések esetében jelentene tehernövekedést.

A hitellel szemben újraindítási támogatást szorgalmaz a párt a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint épületenergetikai támogatást, mert annak szerintük jelentős a multiplikátor hatása - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!