Komoly korlátozásokat vezettek be a bíróságok működésében

Belföld, 2021.03.08

Március 8-tól a polgári és közigazgatási perekben nem lesznek hagyományos tárgyalások, és a büntetőügyekben is csak akkor tartható nyilvános ülés, ha az eljárás célja a halasztás miatt meghiúsulna. Szegeden is fontos tárgyalásokat kell elhalasztani vagy az online térben megtartani a korlátozó intézkedések miatt.

A bíróság elutasította Ahmed H. nyolcmilliós követelését
A Szegedi Törvényszék vasárnap e-mailben értesítette azokat az újságírókat, akik valamelyik tárgyalásra regisztráltak ezen a héten, hogy az ügyeket vagy halasztották vagy online tartják meg. A hivatalos értesítés azért történt az utolsó pillanatban, mert sokáig csak találgatni lehetett, a kormány legújabb korlátozó intézkedései mennyiben érintik a bíróságok munkáját. Felröppentek olyan hírek is, hogy május végéig ítélkezési szünetet rendelnek el, ám a végén április 5-ig rendeltek el különleges szabályokat. Ez azt jelenti, hogy a büntető ügyeket vagy „telekommunikációs eszköz útján” kell tárgyalni, vagy április 5. utánra halasztani a tárgyalást. Ez alól az egyetlen kivétel az, ha „az eljárás célja a halasztás következtében meghiúsulna”.

A közigazgatási bíróságok tárgyaláson kívül járnak el és hoznak ítéletet, a felek nyilatkozataikat írásban nyújthatják be. Bizonyos esetekben, ha mindenképp tárgyalásra lenne szükség, a felperes kérheti annak elhalasztását a szigorított védekezés megszűnését követő időpontra. A hagyatéki tárgyalásokat a közjegyzőknek mindenképp el kell halasztaniuk. Általában tárgyalás nélkül működnek a polgári bíróságok is. Az első fokon eljáró bíróság – törvény eltérő rendelkezése esetében is – egy hivatásos bíróból áll. Itt a kormány azzal a felhatalmazással él, hogy a veszélyhelyzetben alacsonyabb rangú jogszabállyal, azaz kormányrendelettel eltérhet a törvénytől. A felek személyes meghallgatását Skype vagy más hasonló eszköz útján kell megoldani.

A Szegedi Törvényszéken hétfőn lett volna egy tárgyalás abban ügyben, melyben költségvetési csalás a vád három személy ellen, akik egy játszóteret és virtuális látogató teret valósítottak meg a Szegedi Vadaspark területén bérelt területen. Ezt bizonytalan időre elhalasztották, mint ahogy a Szeviép-ügy újratárgyalása is késhet a Debreceni Törvényszéken. Információink szerint a Simonka-ügyben is elmaradnak egyelőre a tárgyalások a Fővárosi Törvényszéken. Most tehát egy hónapig csak alapjáraton működnek a bíróságok, és a nagy érdeklődést kiváltó ügyek tárgyalásai lelassulnak. Április első hétfőjétől azonban újra lehet majd nyilvános tárgyalásokat tartani, amennyiben a járványhelyzet ezt megengedi.

Fotó: Illusztráció
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!