Koncz Zsófia: utolsó állomásához érkezett az energetikai fórumsorozat

Belföld, 2024.04.09

Utolsó, 22. állomásához érkezett az energetikai fórumsorozat - mondta kedden Dabason az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára.

Koncz Zsófia közölte: az Ukrajnában zajló háború kitörésekor a kormány nem számított arra, hogy az Európai Unió szankciók alá veszi az orosz energetikai szektort, ami az energiaárak nagyarányú emelkedését hozta.

A kormánynak az volt az elsődleges célja, hogy megvédje a lakossági rezsicsökkentést. "Hatalmas eredmény, hogy a mai napig is a magyar emberek fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramdíjakat" - fűzte hozzá az államtitkár. Kitért arra, hogy az energiaválság nagyon nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat, és elmondta: a kormány tárgyalt az önkormányzati szövetségekkel és javaslataikat figyelembe vették a meghozott intézkedéseknél. "Az elmúlt fél évben 22 fórumot tartottunk 19 vármegyében és közel 1500 településvezetővel találkoztunk, ami azt jelenti, hogy a magyar településeknek a fele meg lett szólítva" - fogalmazott Koncz Zsófia.

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy az önkormányzati szektort az energiaválság miatt összességében több mint 76 milliárd forintnyi plusz támogatással segítette a kormányzat eddig. Öt fő területre fókuszáltak, ezek a közvilágítás, az óvodai ellátás, a bölcsődei ellátás, a gyermekétkeztetés és a bentlakásos intézmények működtetése - ismertette.

Az idei év költségvetése már tartalmaz egy 83 milliárdos előirányzatot, amelyből a 10 ezer fő alatti településeket 29 milliárd forintnyi többlettámogatás illeti meg. A 10 ezer fő feletti települések esetében pedig egy későbbi időpontban dönt a kormány a támogatásokról - fűzte hozzá az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!