TV műsor

Kormánybiztos: a Dél-Alföldön egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása

Belföld, 2021.03.12

A Dél-Alföldön a következő tíz évben egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása - jelentette ki Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztos pénteken.

Nemesi Pál portré A politikus a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara online megrendezett szakmai napján úgy fogalmazott, a régióra jellemző az intézményi és infrastrukturális szétszakadozottságot, a klímaváltozás, valamint a népességfogyás. Hozzátette: ezek azok az egymással összefüggő stratégiai területek, melyeken változást kell elérni a következő években.

A régió gazdaságának alappillére a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszeripar - mondta a kormánybiztos, aki emellett a lehetséges kitörési pontok között említette a szoftveripart és az idegenforgalmat, ezen belül az öko-, aktív- és egészségturisztikát.

Békéscsaba és Gyula térségében már elindultak a repülő- és hadiipari beszállítói programhoz kapcsolódó beruházások és újabbak előkészítése is folyik - tudatta Nemesi Pál, hozzátéve: ezekhez kapcsolódva szükség lenne helyben a műszaki felsőoktatás meghonosítására.

Szegeden az ELI-ALPS lézerközpont szomszédságában tervezett science park kialakítását fel kell gyorsítani - közölte a politikus.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések között Nemesi Pál felsorolta az autópálya-hálózat további bővítését, a kelet-nyugati irányú közlekedési kapcsolatok erősítését, a Szeged-Szabadka vasúti kapcsolat helyreállítását, valamint a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését. Ez utóbbi tervezése már folyik, a beruházás öt-hat éven belül elkészül - mondta.

A munkaerő-utánpótlás szempontjából a Vajdaság a térség fontos bázisa, jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre, ahhoz, hogy ez így maradjon, szoros együttműködésre van szükség az oktatás területén - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester hangsúlyozta, elengedhetetlen a határ menti területek összehangolt fejlesztése. A digitalizációban, az agráripar, a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében komoly lehetőségek rejlenek. Az idegenforgalom bővítése során is a dél-alföldi és a vajdasági fejlesztési elképzelések koordinálására, egységes turisztikai desztináció kialakítására, az egészségturizmus erősítésére van szükség.
(MTI)

Címkék

Nemesi Pál
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!