Koronavírus - A szegedi hallgatók önkéntesként vettek részt a harmadik hullám elleni védekezésben

Belföld, 2021.04.28

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több mint nyolcszáz hallgatója önkéntesként vett részt a koronavírus-járvány harmadik hulláma elleni védekezésben, munkájuk nélkülözhetetlennek és rendkívül sikeresnek bizonyult - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az elmúlt egy hónapban 355 szegedi hallgató segítette az Országos Mentőszolgálat munkáját, a klinikai ellátásban és az oltópontokon pedig csaknem 460-an önkénteskedtek. A hallgatók a Covid-osztályokon és intenzív osztályokon, valamint más klinikákon - ahonnan átvezényelték a járványügyi ellátás területére az egészségügyi dolgozókat - is besegítettek.

Az SZTE koronavírus-járvány elleni védekezésének fontos pillére, hogy nemcsak a harmadik hullám első szakaszában, hanem a 2021-es év kezdete óta is stabilan támaszkodhat a hallgatói segítségre. A szegedi egyetem 12 kara közül tízről jelentős számban, mintegy 620-an vállalnak rendszeresen munkát a klinikai központ Covid-ellátása különböző területein. 525-en az egészségtudományi karokról jelentkeztek, őket a járványhelyzet alakulása függvényében bármikor lehetett mozgósítani. A veszélyhelyzetre reagálva megmozdultak a nem egészségügyi képzést nyújtó karok hallgatói is.

Az egyetemisták az oltópontokon leginkább a betegirányításban és a különböző adminisztrációs feladatokban - triázsolás, regisztrálás -, valamint a vakcina szállításában segítenek. Ezenkívül a tanulók továbbra is dolgoznak a mintavételeknél, valamint a Klinikai és Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben is.

Balogh Dénes, az SZTE Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója, a klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora kiemelte, hogy a hallgatók munkája nélkülözhetetlen, emellett pedig rendkívül sikeres és értékes is. Elmondta, a magas létszám, a kiváló teljesítmények és a munkaszervezés hatékonysága messze felülmúlja az előzetes várakozásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!