Koronavírus - Bezárja intézményeit Szeged városa

Belföld, 2020.03.15

Újabb intézkedés csomagot jelentett be Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse, illetve megelőzze a koronavírus járvány tömeges megjelenését a megyeszékhelyen.

A kormány már korábban országos vészhelyzetet hirdetett az elsősorban időseket érintő megbetegedéssel kapcsolatban. Az Önkormányzat visszavonásig bezárja intézményeit és arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben teheti maradjon otthon. Az Önkormányzat által a részünkre elküldött intézkedés csomagot változtatás nélkül tesszük közzé.


  • Szegedi intézkedések a koronavírus veszélyhelyzet miatt

2020. 03. 15.

A koronavírus járvány elleni védekezés megszervezése a kormány hatásköre. Szeged városa mindent elkövet a szegediek védelmében. Kiemelten fontos, hogy a szükséges lépéseket minél előbb meghozzuk, mert a halogatás vagy a nem kellő figyelem súlyos egészségügyi kockázatokat jelent a járvány idején.

Az elmúlt időszakban több fontos lépést is hoztunk:

a) kézfertőtlenítővel láttuk el intézményeinket és a hivatalokat,
b) lemondtuk a március 15-i rendezvényünket és a Toros Fesztivált,
c) a szegedi közlekedési társaság járatain sűrűbben takarítanak, fertőtlenítenek,
d) a járműveken megszüntettük az első ajtós felszállást és a sofőrnél való
jegyvásárlást,
e) a távhőszolgáltatónál kizárólag a halaszthatatlan feladatokat látják el a
szerelők,
f) a Szetáv dolgozói gumikesztyűben és kézfertőtlenítővel dolgoznak,
g) az ügyfélfogadás is szünetel átmenetileg a fertőzésveszély miatt,
h) a Mars téri piacon hat helyen mobil kézfertőtlenítőket állítottunk fel.
A mai napon pedig újabb intézkedéseket fogadtunk el, amelyek a következők:

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK

1. Az önkormányzati dolgozók védelme érdekében távmunkára küldjük azokat, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat és akiknek kiskorú gyermeke van.
2. A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-tól pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-tól csak azoknak a családoknak biztosítjuk a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani. Arra kérjük a kormányt, hogy a közoktatási intézmények finanszírozásánál ne vegyék figyelembe a hiányzásokat!
3. Arra kérjük a szülőket, hogy a lehető leghamarabb jelezzék az ETELKA-rendszerben, hogy igényt tartanak-e a közétkeztetésre! Március 18-tól csak ebéd elvitelére lesz lehetőség a kijelölt iskolákban, amelyről hamarosan tájékoztatást kapnak.
4. Elrendeljük, hogy valamennyi szegedi városi kulturális és sportintézmény szüneteltesse a működését. Ez vonatkozik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agórára, a IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a művelődési házakra és a Vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők.
5. A hivatali ügyfélszolgálatoknál egyszerre csak annyi ember tartózkodhat bent, ahány ügyintéző van. Kérjük, hogy a várható túlterheltség miatt csak halaszthatatlan esetben keressék munkatársainkat! Lehetőség szerint online vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot!

AJÁNLÁSOK – MUNKA - VENDÉGLÁTÓHELYEK

6. Arra kérünk minden szegedit, hogy a munkaidőn túl maradjon otthon! Ha elhagyják otthonukat, rövid időre tegyék, kerüljék a társas érintkezést, és amint hazaértek, alaposan mossanak kezet!
7. Kérjük, hogy minden egyéb ügyintézést online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!
8. Arra kérjük a szegedi munkaadókat, hogy mindenhol rendeljék el a távmunkát, ahol ez lehetséges!
9. A patikákon és az élelmiszerboltokon kívül felszólítunk minden szegedi üzletet, hogy zárjanak be vagy korlátozzák nyitvatartásukat!
10. Valamint nyomatékosan felszólítjuk a szegedi szórakozóhelyeket és vendéglátóhelyeket, hogy a járvány veszélyhelyzetre tekintettel ne nyissanak ki, az éttermek lehetőség szerint álljanak át a házhozszállításra! Felszólítjuk a kormányt, hogy az ételszállító dobozok termékdíját törölje el a veszélyhelyzet idejére.

HIGIÉNIA

11. Felszólítjuk a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges védőfelszereléseket, a védőmaszkokat, orvosi kesztyűket és fertőtlenítőszereket az egészségügyi szakembereknek, a védekezésben és a közszolgáltatások biztosításában résztvevőknek.
12. Minden szegedi intézményében és önkormányzati cégnél folyamatos és rendszeres takarítást és fertőtlenítést végzünk. Mindenhol rendelkezésre bocsátunk kézfertőtlenítő szert is.

KÖZLEKEDÉS

13. A tömegközlekedésben március 18-tól átállunk a nyári menetrendre és megszüntetjük az éjszakai járatokat. A Volánnak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadtuk, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

SZOCIÁLIS

14. Az idősek nappali klubjában a szociális étkeztetést március 18-tól helyben megszüntetjük, csak az étel elvitelére lesz lehetőség.

Az alábbi intézkedések visszavonásig érvényesek.

Botka László
Szeged polgármestere
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!