TV műsor

Közbeszerzési Hatóság: súlyos tévedés a jogállamiságról szóló jelentésben

Belföld, 2021.07.22

"Súlyos tévedésre" hívta fel a figyelmet az Európai Bizottságnak a magyar jogállamiságról szóló jelentésében a Közbeszerzési Hatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól - írta a hatóság.

"Az igazság ezzel szemben az, hogy a (...) törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik" - közölték.

A hatóság tudatta: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor.

Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények - közjogi szervezetként - ajánlatkérőknek minősülhetnek. A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésük tekintetében kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Ennek hiányában az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények - támogatásból megvalósuló beszerzések esetén - a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek - írták.

Minderről a Közbeszerzési Hatóság részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta - tudatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!