Köznevelési humánszolgáltatók gazdálkodását értékelte az ÁSZ

Belföld, 2021.02.09

Huszonkét, államháztartáson kívüli köznevelési humánszolgáltató gazdálkodását értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A szervezet az MTI-vel kedden azt közölte: az iskolákat fenntartó gazdálkodó szervezetek - például civil szervezetek, alapítványok, gazdasági társaságok - közül két intézményfenntartó biztosította a köznevelési feladatok ellátására kapott költségvetési támogatások felhasználásának átláthatóságát. Tizennégy fenntartó lépéseket tett vagyona megóvása érdekében és dokumentumokkal igazolta az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetését, hat intézményfenntartónak pedig "lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a jövőben a kapott támogatásokat szabályszerűen használják fel".

Kitértek arra: a köznevelési feladatok ellátása az alaptörvényben meghatározott, a társadalom szempontjából fontos tevékenység. Jogszabályok teszik lehetővé, hogy államháztartáson kívüli szervezetek - így a gazdasági társaságok - által fenntartott intézmények is végezzenek köznevelési feladatokat, ehhez a központi költségvetés évente jelentős összegű támogatással járul hozzá.

Az ÁSZ az intézményfenntartók jogszabályokban előírt feladatainak betartását, a központi költségvetési támogatások szabályszerű nyilvántartását értékelte a fenntartóknál rendelkezésre álló nyilvántartások, beszámolók és egyéb dokumentumok alapján.

Az értékelt 22 intézményfenntartó a Magyar Államkincstár adatai szerint 2016-ban 2 milliárd 132,2 millió forint, 2017-ben 2 milliárd 319,6 millió forint, 2018-ban pedig 2 milliárd 365,8 millió forint költségvetési támogatásban részesült összesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!