Külföldi egyetemek - Karácsony: Budapest boldogan fogadná újra a CEU-t

Belföld, 2020.10.06

Budapest boldogan fogadná újra a Közép-európai Egyetemet (CEU), tanulni és tanítani vágyó polgárait - írta Facebook-oldalán a főpolgármester az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítéletére reagálva.

"Ma az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a lex CEU uniós jogot sért, Európában ez egyszerűen nem fér bele. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a kormány bűnbánóan visszahívja-e a CEU-t, Budapest viszont boldogan fogadná újra az egyetemet, tanulni és tanítani vágyó polgárait" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Mint írta, az elmúlt tíz év egyik leggyalázatosabb kormányzati döntése volt az ország nemzetközileg is legelismertebb egyetemének elüldözése. "A CEU Bécsbe költözésével az ország és Budapest is szegényebb lett, a főváros korábbi vezetése némán asszisztált ehhez. A hazug propaganda fontosabb volt a kormánynak, mint az oktatás, a tudomány szabadságának tiszteletben tartása. És így van ez sajnos azóta is, gondoljunk csak az MTA leigázására vagy a Színház és Filmművészeti Egyetem autonómiájával szembeni támadásra" - áll Karácsony Gergely bejegyzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!